joi, 4 martie 2010

Afacerea Naţională de Restituire a Proprietăţilor. Marea minciună naţională

Am fost cu mama  deunăzi la fondul de restituire al proprietăţilor şi am înţeles ce şi cum se manifestă marea minciună naţională.Mă uit la ce am scris pe blog în ultimul timp şi nu îmi place.Totul este trist şi întunecat de parcă aş  suferi de depresie .Vreau să găsesc subiecte mai optimiste dar nu prea reuşesc.Observ că legile în interesul cetăţeanului nu se aplică iar impozitele cresc.Acest drum spre respectiva instituţie l-am mai făcut de câteva ori  anul trecut împreună cu tata care era grav bolnav şi avea nevoie de un umăr pe care să se sprijine. .Nu am crezut vreodată că tata un argint viu la viaţa lui şi la vârsta lui va avea vreodată nevoie de ajutor.Se lupta cu statul de mulţi ani pentru nişte bani ce i se cuveneau pentru un petic de teren  de pe urma bunicii mele care prin 1977 plecase dintre noi fără să primească vreo despăgubire pentru terenul intrat abuziv în posesia statului.Tata s-a luptat cu morile de vânt încă doi ani după ce am aflat de boala lui gravă.Şi nu pentru el.Nu vroia să plece definitiv şi să lase pe spinarea noastră o problemă de nerezolvat.În ultima vreme tot ceea ce sperase,crezuse şi iubise începuse să se năruie..Obiceiurile,plăcerile şi credinţele nu şi le mai putea permite reflexele nu îl mai ajutau.Viaţa devenise un chin dureros,mergea rar la piaţă, nu se mai uita la televizor,nu mai citea presa iar cărţile pe care încerca să le citească îi alunecau printre degete.Înjura pe toată lumea   săturându-se de toţi profitorii nesimţiţi din politica şi din societatea noastră.care îţi invadează casa cu oportunism şi interes seară de seară.Trăia doar cu gândul că îşi va câştiga drepturile legale atâta timp cât va mai fi în viaţă.Nu ar fi păstrat nimic pentru el doar fericirea rostului împlinit împreună cu familia şi realizarea unui vis .
Trebuie să fiu chior să nu văd ce este de fapt acest fond si că această lege.este o minciună naţională.Supravietuitorii,oameni în vârstă stau la coadă ore întregi pentru a mai depune cîte o hârtie la dosar.Odată pe an li se mai cere incă vreun act care să dovedească absurdul.Tata trebuia să  aducă acte prin care să mai certifice încă o dată că de fapt a avut o mamă şi nu două.După care anul viitor vroiau dovada că a avut o mamă.Nu pricepeam de ce tot se mai cer  acte având un proces câştigat cu Primăria după mulţi ani ,care a consumat şi dezbătut toate actele necesare.Dosare peste dosare.acte peste acte...
Cu salariul pentru o lună al unui angajat al statului de la Fondul Proprietatea  tata ar fi trăit bine merci 5 ani.Iar cu banii directorului pe o lună s-ar fi plătit datoria statului pe suta aia infimă de metri pătraţi sau pătaţi cu vreţi să  spuneţi..Legea aceasta a fost data tot pentru marii şmecheri ai regimului actual.Am văzut că s-au dat terenuri sau sume fabuloase la diverse personaje apărute din catacombele istoriei "veni vidi vinci" dar nu am auzit ca un pensionar  din aceia care speră pe la cozi sa ia ceva in schimb..Acolo în birourile  din Floreasca parcă toată lumea e plătită să muncească pentru completarea dosarelor sau să gasească vreo chichiţă. avocăţească pentru a mai rări rândurile credulilor.Oamenii aceştia sunt plătiţi ca să mintă pe bani publici şi  să tergiverseze la infinit, să se joace cu speranţele noastre.Dar poate că ei nici nu ştiu de ce sunt angajaţi pentru ca oricum dosarele de cele mai multe ori se rezolvă pe alte căi. Nu contează că sunt acte sau nu ,bani mulţi şi negri să iasă. Această lege este  una de faţadă folosită doar în interesul unora..Sunt firme mari şi avocaţi renumiţi care rezolva peste noapte cazuri practic imposibil de rezolvat chiar moşteniri închipuite iar oamenii care stau la cozi sunt duşi cu zăhărelul..Tata câştigase în 20 de ani doar dreptul de a înjura.
Mereu scria la preşedintele tării cu gândul că totuşi i se va face până la urmă dreptate....Nu i s-a făcut.

Scrisoare
Domnule Preşedinte
Cu tot respectul pentru dvs. vă comunic pentru a şasea oară,conform memoriilor depuse şi a bonurilor de înregistrare pe care le anexez la prezenta adresă.
1.Pentru soluţionarea şi aprobarea cu prioritate a dosarului nr.... intocmit încă din 1992 în baza notificării nr..........etc...etc.
2. Am solicitat de nenumărate ori prin memoriile depuse şi zecile de audienţe avute la toate organele competente ce aparţin Statului Român lucru care se poate vedea şi după vechimea dosarului, a celor 17 ani care au trecut de la primul dosar depus cu toate actele necesaqre legale pentru acordarea de măsuri reparatorii prin echivalent pentru terenul de 100 mp situat în Bucureăti care a fost trecut în patrimoniul Statului împreună cu imobilul demolat conform decretului nr. 205/1977.
3.Precizez că asupra imobilului demolat  nu am avut nici un fel de pretenţii şi nu am primit despăgubiri. În ceeace priveşte despăgubirile ce mi se cuvin asupra terenului de 100 mp intravilan astept de 19 ani contravaloarea ce mi se cuvine.
4. După anii îndelungaîi de viaţă în aşteptare  pentru rezolvarea corectă a dosarului nr... care se află în prezent de la data de 28.09.2007 la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor., Direcţia pentru Coordonarea Aplicarii Legii nr 10-2001
5. Menîionez că am primit pe data de...06.2009,dosarul cu evaluarea expertului evaluator.În această situaţie vă rog cu respect să interveniţi la Autoritatea Naţională de Restituire de a mi se urgenta eliberarea deciziei cu privire la despăgubirile ce mi se cuvin pe drept cinstit.
5. Situaţia mea de sănătate la vârsta de 80 de ani este deteriorată la maximum şi sufăr de anumite afecţiuni care solicită un tratament costisitor( cancer la plămâni)plus situaîia materială precară.
6.Consider că mă încadrez art. 3 decizia nr. 2815 /sept. 2008 fapt pentru care rog soluţionarea dosarului meu cu prioritate şi cât mai urgent.
7.Anexez la prezentul memoriu următoarele acte:1.Adeverinţă medicală de la Spitalul Municipal 2. Talon pensie 3. Cele şase bonuri de înregistrare a memoriilor depuse la Autoritatea Natională ,unde nu am primit nimic concret.
Aştept răspunsul dorit în termen de 30 de zile.Cu tot respectul.
Domnului Preşedinte al României.
Data 22.07.2009


Timpul scurs de atunci a confirmat in mare parte previziunile facute, dovada fiind neincrederea fostilor proprietari in aceasta forma de despagubire pastrata nefunctionala de guvern si in avantajul strict al speculatorilor de pe piata de capital, ce graviteaza in jurul clasei politice. Dupa ani buni de lupte duse cu sistemul corupt din administratia locala si centrala (in medie 8-10 ani), ingenunchiati de neputinta, tot mai multi fosti proprietari ajung sa-si vinda la preturi derizorii drepturile legitime.
Patru ani de la infiintarea Fondului Proprietatea, drept mijloc de despagubire a fostilor proprietari ai imobilelor preluate abuziv de statul roman, in cazul in care restituirea in natura nu mai era posibila, Fondul Proprietatea nu reprezinta inca un mecanism eficient de despagubire a victimelor acestor abuzuri, ceea ce pateaza onoarea statului roman.
Pentru multe dintre victimele brutalitatii regimului comunist din Romania, eforturile depuse de autoritati in cadrul procesului de restituire au reprezentat mai degraba o “smecherie” decat un efort onest in scopul de a face dreptate. Zeci de mii de victime ale comunismului au asteptat in zadar timp de opt ani sau chiar mai mult, pentru ca dosarele lor de restituire sa fie solutionate, fara a putea obtine macar informatii cu privire la stadiul acestor dosare, in timp ce alte mii de asemenea victime, ca urmare a varstei inaintate, au intrat in mormant fara a vedea facandu-se dreptatea mult asteptata. Dupa douazeci de ani de la caderea comunismului, si dupa opt ani de la implementarea a ceea ce ar fi trebuit sa reprezinte modelul de restituire in Europa Centrala si de Est, procesul de restituire in Romania este impotmolit in indolenta, insolenta si obedienta fata de interese politice, in loc sa reprezinte un angajament in fata dreptatii si a suprematiei legii. Cel mai urat este insa faptul ca eforturile depuse totusi de autoritatile romane cu privire la procesul de restituire nu ar trebui blocat intr-o maniera atat de jalnica. Un efort de altfel maret si nobil este distrus de incompetenta, indolenta si interese politice – si niciun lider politic roman nu pare sa doreasca sa corecteze totusi acest haos ce a ajuns sa caracterizeze procesul de restituire, inainte ca toata aceasta situatie sa produca o adevarata explozie.