luni, 2 iulie 2012

Revelaţia trădării şi mafiocraţia

Se spune că a trăi în prezent înseamnă să vezi tot ce a fost şi ce va fi. Vizionând aceste două documentare am înţeles şi ce a fost şi ce va fi şi sper că şi voi veţi avea aceeaşi revelaţie.
Vă propun două filme documentare din care avem ce învăţa legat de viitorul nostru învăţând din experienţele altora.


După căderea dictaturii militare în 1983, guvernele liberale venite la putere au lansat o serie de reforme cu scopul declarat de a transforma Argentina în economia cea mai liberă și mai prosperă din lume. Mai puțin de douăzeci de ani mai târziu, argentinienii au pierdut, practic, totul: companiile naționale majore au fost vândute cu mult sub valoarea lor reală unor corporații străine; câștigurile din privatizări au fost deturnate în buzunarele oficialilor corupți;
Noua legislație a muncii elimină drepturile angajaților; într-o țară exportatoare tradițională de alimente, malnutriția atinge cote alarmante; milioane de oameni sunt șomeri și se afundă în sărăcie, iar economiile lor au dispărut odată cu falimentul sistemului bancar autohton. Un film documentar care aduce în atenție rolul jucat de aspectele politice, sociale și juridice în ruinarea Argentinei.




Un studiu comparativ despre implicaţiile exploatării aurului de către firma canadiană Gold Corporation, o altă mostră de trădare naţională. Aceeaşi companie a făcut jaf în Guatemala folosind exact aceleaşi metode şi procedee  ca şi pe la noi.