marți, 25 mai 2010

Vulcan SA si Adriean Videanu

Despre tot ce a fost si nu mai este.Articole aparute in presa la vremea respectiva despre păgubiţi şi profitori.Despre tot ce s-a pierdut sau câştigat în urma privatizărilor vechilor uzine.






Deputatul PD de Teleorman, Adriean Videanu, este acuzat ca a luat in anii ’90, pe nimica toata, terenurile uzinei de stat Vulcan SA, din sectorul 5 al Capitalei n Videanu a cumparat prin firma sa SC Titan Mar SA 12.000 m.p. de teren al uzinei Vulcan, din Calea 13 Septembrie, cu 4 dolari metrul patrat, sustin sursele noastre. Pe piata imobiliara, 1 m.p. de teren in zona respectiva sarea de 50 de dolari n Videanu a vandut activele Vulcan-ului inca din 1996, cand a cumparat zeci de mii de metri de terenuri si cladiri ale uzinei, din Calea 13 Septembrie, la un pret preferential, cu rate pe sase ani, afirma sursele noastre.
Prosperele afaceri ale candidatului PD la Primaria Capitalei, Adriean Videanu, se pare ca s-au construit si de pe urma dezastrului economico-financiar al cunoscutei uzine Vulcan SA, din sectorul 5 al Bucurestiului. Adusa in sapa de lemn de fostii ei directori, incompetenti si de rea-credinta, uzina Vulcan SA a ajuns inglodata in datorii, unele dintre ele fiind si fata de firma deputatului PD de Teleorman, Adriean Videanu, patronul fabricii de marmura Titan Mar SA, spun sursele noastre. Prinsa in latul unor datorii coplesitoare, Vulcan SA a fost "ajutata" sa-si vanda pretioasele terenuri din Calea 13 Septembrie, sectorul 5. Dar nu oricum, ci la preturi preferentiale, de zeci de ori mai mici decat cele care se practicau pe piata imobiliara, desi o firma cu datorii atat de mari ar fi avut tot interesul sa-si vanda cat mai scump activele din patrimoniu, sustin sursele noastre. Vanzarile pe nimica toata au fost un semn clar ca directorii, ca si responsabilii din fostul Fond al Proprietatii Private, care administrau pe atunci societatea, au agreat drumul spre faliment, in scopul de a oferi pe nimica toata bogatiile uzinei unor potentati ai zilei, arata documentele noastre. Devalizarea uzinei s-a declansat dupa ce, in vara anului 1994, Ministerul Industriilor a emis certificatul de atestare a dreptului de proprietate pentru zecile de mii de metri patrati de teren de sub halele si depozitele acesteia. 

Chilipirurile financiare
Un set de documente care ne-a parvenit la redactie releva faptul ca Adriean Videan a reusit in afaceri si prin modul in care a reusit sa cumpere, la preturi de nimic, importantele active ale SC Vulcan SA, care se invecinau cu firma sa Titan Mar, pe care ulterior si-a extins afacerile cu marmura. Videanu e acuzat ca a izbutit sa convinga comisiile de licitatie ale falimentarei Vulcan SA ca este cel mai nimerit sa i se vanda, in conditii preferentiale, insemnate parcele de teren situate in Calea 13 Septembrie - sector 5, precum si cladirile de pe acestea. Astfel, la 15.10.1996, SC Vulcan SA a vandut firmei Titan Mar SA, reprezentata de Adriean Videanu, cladiri de birouri, 500 de metri de cale ferata, hale de vopsitorie, depozite, utilaje, macarale si poduri rulante, precum si terenuri intinse pe mai bine de 2,4 hectare (din care circa 60% erau cu constructii pe ele) contra sumei de 2,25 miliarde lei. Modesta suma, comparativ cu valoarea activelor tranzactiei, nu a fost achitata cu banii jos, ci cu un avans de numai 20%, restul fiind esalonat in 12 rate semestriale, intinse pe perioada iunie 1997-decembrie 2002. Muncitorii de la Vulcan, care au stiut de afacere, au sesizat ca numai din exploatarea obiectivului se puteau achita fara nici un fel de probleme generoasele rate.

4 dolari in loc de 50 per m.p.

Sursele noastre spun ca un an si jumatate mai tarziu, Adriean Videanu, tot prin Titan Mar SA, prin care-si dezvolta afacerile cu marmura, a mai dat o lovitura imobiliara de proportii la SC Vulcan SA, reusind sa cumpere o alta suprafata de 12.396 m.p. de teren a uzinei, din Calea 13 Septembrie, contra infimei sume de 572.812.000 lei. O simpla impartire a pretului achitat (nu in bani, ci printr-o compensare de creante, dupa cum atesta actul de vanzare-cumparare autentificat sub nr. 6756 din 11.12.1998 la notarul public Lidia Seceleanu) la numarul de metri patrati cumparati arata faptul ca pe 1 m.p. s-au platit circa 4 dolari. Aceasta intr-o zona a Capitalei unde 1 m.p. de teren sarea usor pe piata imobiliara de 50 de dolari in anul 1998. Si de aceasta data, ca acoperire legala, la baza avantajoasei tranzactii (pentru deputatul Videanu) a stat o asa-zisa licitatie.

Afacerile profitabile

O a treia lovitura a fost data la inceputul anului 1999, mai spun sursele noastre cand, tot in urma unei licitatii de tipul celor de mai sus, firma de stat SC Vulcan SA i-a mai vandut lui Videanu - Titan Mar o suprafata de 1030 m.p. de teren, tot in Calea 13 Septembrie, plus o cladire post de transformare si depozit de carburant, cu numai 617 milioane lei.
sursa www.fundatia-aleg.ro



Titan-Mar SA, societatea deţinută de soţii Mioriţa şi Adriean Videanu, a funcţionat mult timp pe un teren fost al societăţii Vulcan într-o zonă aproape de inima Bucureştiului. Situat între cartierul Drumul Taberei şi zona Hotelului Marriott, terenul deţinut de familia Videanu s-a tot mărit prin cumpărarea spaţiilor care au fost pentru câţiva ani folosite de diverse societăţi comerciale. 




Platforma industrială Vulcan a devenit uşor-uşor o proprietate exclusivă Titan-Mar SA. Prin decizii ale Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB) sau ale consilierilor locali, dar toate la iniţiativa lui Adriean Videanu, terenul de peste şase hectare deţinut de societatea familiei primarului de la acel moment a devenit o adevărată comoară imobiliară.



PROIECT PENTRU BLOCURI-TURN
Cu putin timp inainte de a parasi postul de edil-sef al Capitalei, Adriean Videanu a vrut sa se asigure ca terenul familiei va creste in ochii investitorilor. In timpul mandatului sau de primar, acesta a lansat ideea construirii mai multor pasaje in Bucuresti. Proiectul, care ar fi costat cat bugetul pe un an al PMB, a prevazut, printre altele, o lucrare megalomanica in zona Razoare.

Adriean Videanu a promovat personal in Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) Planul Urbanistic Zonal (PUZ) "Nod Internodal Razoare - Calea 13 Septembrie". Acesta era primul document necesar pentru demararea investitiei PMB de la Razoare, care i-ar fi ridicat pretul terenului detinut de Titan-Mar. In plus, documentul prevedea pentru terenul familiei Videanu permisiunea de a construi patru blocuri-turn de 17-20 de etaje, in conditiile in care, pana la acest demers al primarului, Titan-Mar detinea doar o platforma industriala.
Adica, limitele de inaltime erau doar pentru cladiri cu doua etaje. Coincidenta insa, de numele primarului Videanu se leaga si demararea proiectului construirii unei linii de metrou care sa plece de la Universitate si sa traverseze cartierul Drumul Taberei. Doua dintre statiile de metrou proiectate sunt situate la marginile cartierului rezidential care era preconizat sa se ridice pe platforma industriala.

Grupul Energetic Tender controleaza 84,82% din compania Vulcan Bucuresti




Actionarul majoritar al companiei Vulcan, Grupul Energetic Tender a subscris integral actiunile emise in vederea majorarii capitalului social, iar in urma subscrierii controleaza 84,82% din capitalul social, potrivit Monitorului Oficial.
Actionarii companiei Vulcan au decis majorarea capitalului social cu suma de 3,930 milioane lei, prin emiterea unui numar de 1,572 milioane de actiuni noi cu valaore nominala de 2,5 lei, potrivit hotararii adunarii generale a actionarilor de la inceputul lui octombrie. Actionarul majoritar a subscris integral emisiunea de titluri noi.
In urma majorarii de capital, Grupul Energetic Tender detine 84,82%, iar Societatea de Investitii Financiare 4 Muntenia, controleaza 9.06%, informeaza NewsIn. Capitalul social al companiei Vulcan este de 58,46 milioane lei.
Totodata, actionarii companiei au decis in luna august majorarea plafonului din Acordul de Garantie pentru doua contracte incheiate cu BancaComerciala Romana, filiala sectorului 5, pana la valoarea de 3,2 milioane euro si respectiv 1,7 milioane euro. Noile plafoane urmeaza sa fie garantate prin scrisori de garantie.
In luna decembrie 2002, Tender S.A. a incheiat cu Autoritatea pentru Privatizarea si Administrarea Patrimoniului Statului (APAPS) un contract de vanzare-cumparare prin care prelua compania Vulcan Bucuresti, care producea componente pentru Centrala de la Cernavoda si care avea ca obiect de activitate productia de generatoare de aburi. Valoarea tranzactiei a fost de 8,4 milioane de euro. APAPS detinea 83,16% din actiunile Vulcan.
Grupul Energetic TENDER S.A. face parte din Tender S.A. si cuprinde Nuclearmontaj SA, Fecne SA, Vulcan SA, Upruc CTR. Compania mama, Tender SA a fost infiintata in 1991. Compania desfasoara activitati de arhitectura, inginerie si servicii de consultanta tehnica legate de acestea.
Ovidiu Tender este actionar majoritar al S.C. Tender S.A. Compania Tender este formata din mai multe grupuri de firme cu activitati in domeniile: industrie, agricultura, prospectiuni geologice, IT, asigurari, mass-media, turism, paza si protectie.    :sursa www.wall-street.ro

Siminel Andrei a dat Tricodava cu 42 mil. euro

Despre tot ce a fost si nu mai este.Articole aparute in presa la vremea respectiva despre păgubiţi şi profitori.Despre tot ce s-a pierdut sau câştigat în urma privatizărilor vechilor uzine.


Fondul de investitii Broadhurst a vandut pentru 42 de milioane de euro fosta fabrica Tricodava din cartierul Drumul Taberei din Capitala, dupa ce la inceputul anului firma Winmarkt Alfa, parte a aceluiasi grup, vanduse un alt teren pe strada Lujerului, pentru 30,6 milioane de euro. Totodata, compania IMS Proprietati, apartinand fondului de investitii Broadhurst, a vandut Primariei pentru 19 mil. euro un imobil pe Soseaua Orhideelor, ca urmare a exproprierilor pentru constructia pasajului Basarab.

Siminel Andrei, unul dintre cei mai activi si redutabili manageri de fonduri de investitii din Romania, a realizat, incepand chiar din primavara trecuta, o serie de tranzactii imobiliare si de active care au insumat cateva sute de milioane de euro, pe o piata romaneasca dominata inca la acea vreme din plin de sentimentul de incredere. Firmele conduse de Siminel au vandut anul trecut active, terenuri si imobile in valoare de peste 325 de milioane de euro, iar exit-urile au continuat si in acest an. Ultima tranzactie este cea de saptamana trecuta, prin care un grup italian va prelua reteaua de magazine Winmarkt, dupa ce fondul de investitii Broadhurst, condus de Andrei, a vandut pe piata Rasdaq participatia de 21,7% la Comvex Constanta, pentru 13,3 milioane de euro. La sfarsitul anului trecut, irlandezii de la CRH au cumparat tot de la Broadhurst producatorul de materiale de constructii Elpreco Craiova, in urma unei tranzactii estimate la aproximativ 75 de milioane de euro. Tot in 2007, compania spaniola Gran Via a achizitionat de la fondul condus de Siminel Andrei, cu 42 de milioane de euro, fosta fabrica Tricodava din cartierul bucurestean Drumul Taberei, pe terenul careia urmeaza sa construiasca 2.100 de apartamente. Broadhurst a vandut si participatia de 50% detinuta in proiectul imobiliar Cotroceni Park, pentru 78,8 milioane de euro, si a scos la vanzare si spatiile comerciale apartinand fostei Romarta, evaluate la 200-250 de milioane de euro. Siminel Andrei nu poate fi banuit de simpla intuitie a miscarii pietei, la baza exit-urilor sale stand, in mod cert, anticiparea evolutiei de pe piata imobiliara din SUA si a extinderii efectelor ei in lume.