luni, 20 iunie 2011

Acest manifest Steaua moare dar nu se preda, de acum 7 ani, a stat la baza renasterii noii echipe








Au trecut 6 ani si mai bine de la acest articol si in sfarsit STEAUA renaste. Mult succes. Unde se fac abonamentele pentru meciurile echipei lui Lacatus ?


Cu DEDICAŢIE BUNULUI MEU PRIETEN STELIST ADEVĂRAT RUDY.C. şi puştiului lui, Mihai tot stelist adevărat. Şi puştiului puştiului puştiului puştoaicei lui...
Ce va fi?..sau ce este? Plecarea din Ghencea. Victorie sau infrângere ? 
Nu ştiu dacă să mă bucur sau să plâng ? Ştiu doar că un diamant morfolit prin noroaie şi prin zoaie, tot diamant rămâne.
Pentru mine, Steaua nu este doar un nume şi un palmares cum cred şi ar vrea unii, este un mit care are şi va avea un templu şi o casă memorială  în Ghencea..Cum s-ar spune "mama e numai una". În momentul în care Steaua va pleca din Ghencea, îsi va pierde o parte din identitate”, a spus Piţurcă, bănuind totuşi cu amărăciune în adâncurile fiinţei lui, că identitatea se va pierde pe de-a întregul. Suporterii adevăraţi, împreună cu aceşti frumoşi gladiatori traci; Dobai, Apolzan, Voinescu, Toma, Tataru, Constantin (căruia i se spunea profesorul), Ienei, Vigu, Sătmăreanu, Sameş, Iovan, Belodedici, Boloni, Iordănescu, Dumitru, Marcel Răducanu, Hagi, Lăcătuş, Stoica,Nicoliţă, Dică, Neaga,  etc., jucând pe stadioane străine au construit un templu, Ghencea pe care duşmanii vor acum să îl dărâme. Marii antrenori ai ţării sunt aproape cu toţii stelisti: Ienei, Iordănescu, Boloni, Olăroiu, Dan Petrescu, Dorinel, chiar şi Lucescu tatăl care deşi a jucat la duşman, cu sufletul a fost în copilarie un stelist declarat care şi-a dorit mereu să joace  la echipa militară. Steaua e însăşi ideea de ţară, de aceea a ales-o ciobanul. Dar a fost deştept doar până la un punct, atâta l-au tinut pe el balamalele ruginite ale minţii lui limitate. Steaua nu a fost vreodată APV(armată pe viaţă), Steaua a fost însăşi viaţa, vorba lui Ienei- "nu vreau sa muriţi pe teren, eu vreau să trăiţi"..  A fost victoria mult râvnită a solidaritaţii, a fost echipa soldatului chinuit de "comunizm" care făcea culcat, târâs sau salt înainte la comanda unor inculţi, dar care a invăţat să adune lumea în stradă şi pentru alte manifestaţii decât pentru cele comuniste, doar pentru simpla bucurie a victoriei spre exemplu. Aici în Ghencea s-au creat lozincile revoluţiei române, furate din păcate de foştii miliţieni şi securişti. Avem o mare familie care a zămislit regi şi zei ai fotbalului, în templul său din Ghencea care este un Colosseum autohton al marilor bătălii câstigate de fotbalul românesc, şi pe care emanaţii vor acum să îl dărâme..Acolo unde se strâng 30000 de suflete şi strigă în cor Steaua , acolo este Ghencea,  şi cu tot respectul pentru alte echipe ei sunt singurii care au reuşit să devină la un moment dat inima acestei tări chinuite, arătând că se poate, că poţi invinge ca român oricând şi pe oricine, chiar şi vestul atât de invidiat, râvnit şi adulat.Ah ce mândru am fost..Tatăl unui coleg al meu, Popescu este îngropat in Ghencea, un adevărat colonel de armată. A murit de emoţii la meciul cu Anderlecht inaintea marii finale europene cu Barca de la ei de acasa, de la Barcelona. Ştia că este cardiac dar nu a contat, voia să vadă marea finală şi a  văzut-o din ceruri. Colegul meu e tot stelist iar copiii copiilor lui de asemenea. Tatăl meu este acum tot în Ghencea. Şi eu  tot pe acolo voi fi .
Copii fiind, generaţiile mele,  jucând fotbal încercam să lovim mingea ca idolii noştri de atunci: Iordănescu , Dumitru, sau să driblăm ca Marcel Raducanu, Aelenei sau ca mulţi altii care mângaiau cu crampoanele lor gazonul, perfect îngrijit de Rudi Conrad, de acasă. Mama, tata, iubita, fiul, fiica, fratele, sora, prietenii şi acasă ...cele mai frumoase cuvinte pe care le ştiu. Steaua este stadionul unde mergeam la meci cu tata, care  doarme acolo, este geamul pupat mereu al televizorului alb-negru atunci când echipa marca şi câstiga, este tv-colorul care zbura la înfrângere, este plăcerea şi scopul copilariei mele, care impreună cu teleenciclopediile erau singurele emisiuni interesante din vremea aceea. Este drumul sperantei. 
Este un mit. 
În afara de Steaua alte personaje nu exista, există doar Ghencea.
Dar acum ce vedem de ani buni încoace?
Vedem jucători jigniţi şi depersonalizaţi, mituri gonite şi jignite. Antrenori dezamagiţi şi umiliţi. Vedem că în "n-şpe" ani  echipa abia a luat doar o cupă şi aia cu noroc , în lipsa  altor performanţe. Marea familie Steaua, in ultimii ani nu s-a luptat doar cu alte echipe ci în primul rând s-a luptat cu propriul patron şi cu dictatura acestuia. 
Cine a pierdut sau a câstigat viitorul ne va spune sigur. Dar campionate  şi cupe, echipa a pierdut cu duiumul. Cu Hagi, Lăcă, Dorinel, Piţi(dacă erau lăsaţi să facă treabă) sau cu Dan Petrescu pe bancă ar fi câstigat probabil tot. Dar ei nu erau buni pentru echipa pentru că deja erau idolatrizaţi de stelisti pentru rezultatele lor. Principiile dictaturii şi inculturii nu admit aşa ceva, pentru că meritele trebuiesc recunoscute doar tiranului, a ăluia cu banu care behaie non stop cu gura plina şi scuipă seminţe. O familie de renegati care au păcălit, cumparat şi vândut cu forţa sufletul acestor suporteri minunaţi. La revoluţie cei doi fraţi arumâni, cum ar spune rumânul securist dinamovist Ţiriac, s-au facut oameni cu chip de măgar doar, după ce au facut bişniţă  vânzând şi batjocorind-o pe Regina Europei, iubita şi marea noastră echipă, iar vărul a ajuns peste noapte vedetă autohtonă şi europarlamentar.
Vorbind deunazi cu un prieten machidon, acesta mi-a declarat că este foarte afectat, jenat şi  ruşinat că aceste creaturi fac parte din istoricul lui neam românesc milenar, care nu a cunoscut niciodata asemenea umilinţă..Cum poţi alătura aceste pachiderme de numele unui machidon adevărat precum Neagu Djuvara, sau Hagi spre exemplu. 
Drept urmare steliştii au fugit şi ei de ruşine.
Ce era mai bine? Chirie un pic mai mare şi stadion plin sau chirie un pic mai mică şi stadion gol?  
Un preş efemer a  clicuit pe internet şi a găsit că, chipurile şi alte cluburi mari din lume s-au mai mutat. Dar, probabil că nu pentru transhumanţă precum echipa pe care o paşte cu " bucolism" feroce, pardon cu botulism. Cât de simplu vorbeşte el, se vede că nu are nici un cuvânt de spus. Se vede că acceptă umil talpa patronului pe care înainte îl înjura. Un adevărat stelist nu se ploconeşte în faţa unui idiot de la care doar dacă iei un leu şi te umileşti , îţi vinzi tăcerea, priceperea, devii complicele şi curva lui, a unuia  care a descoperit religia doar pentru a face carieră politică, care cere dezlegare de la preot ca să se culce cu nevastă-sa în zilele de post dinaintea paştelui că îl mănâncă prea tare linguroiu şi trebuie scărpinat, scărpina-l-ar baba Cloanţa prin soba încinsă, pe undeva. Pleacă tu preşule din casa ta proprietate personală şi mută-te cu chirie la stat, poate atunci o să înţelegi, sau chiar deja ai înţeles, umple-le la flămânzii ăia de la federaţie buzunarele că abia aşteaptă, altfel li se rupe în paişpe de Steaua iar Ghencea deja a murit pentru ei..
Dar şi ministerul are bubele lui. Să nu uitam că un alt mit al sportului românesc, o altă multiplă campioană europeană, echipa de handbal s-a desfiinţat. Iar acolo nu Becali este de vina ci doar aceiaşi infecţi emanaţi şi aceleaşi interese obscure . Dar ministerul are şi meritele lui că în sfârsit a scăpat  de oieri. Nu am nimic, cu adevăraţii oieri, nu vreau să fiu greşit înţeles. Dar ăsta care se dă mare patron nici măcar oier nu mai este.
Dumitru Dragomir se dă acum cu Gigi Becali în scandalul cu MApN. Că,cică...că, decât să plătească 60.000 de euro lunar, şeful Stelei a mutat echipa din Ghencea. "Este jucăria lui, face ce vrea" a declarat preşedintele Ligii.
Gigi Becali este generos cu suporterii Stelei. A mutat echipa din Ghencea, aşa cum l-au somat fanii iar acum îi umple de cadouri. Vrea să le dea stadionul şi însemnele clubului însă are o condiţie.Văd că ştie, că numele de Steaua este doar al echipei recunoscută de public, dar nu cred că poate şi înţelege .
În acelaşi timp, profitorul Numărul 1 din FRF are o soluţie şi mai radicală: "Arena este total depăşită. Acolo trebuie pusă o bombă şi totul trebuie aruncat în aer, iar apoi construit un nou stadion la standardele a ceea ce se face acum la National Arena, dar şi la Cluj!".Ce vorbeleşti bre ? ...şi acu tot vrei să baţi Steaua? Cât erai student întârziat n-ai prea putut...Până acu era a doua arenă a ţării parcă.
Piţi săracu e între ciocan şi nicovală, încearcă şi el să le facă jocul, ca la pocker, acu că tot e la naţională, de teamă că Steaua se va desfiinţa precum Craiova cea părăsită de public, din aceleaşi cauze morbide, tot din cauza unui mititel. 
"Stadionul din Ghencea nu se mai ridică la standardele din ziua de azi. El ar trebui refăcut pentru că acolo sînt foarte multe probleme", a spus Piţurcă de frică, probabil şi cugetând că naţională fără stelişti nu prea se poate.
LA REVEDERE.... miticilor! Ciao! Asta la vista baby!
Echipa care joaca în Ghencea, aia este Steaua. Să vă intre la cap. Acolo doar se mai aud încă uralele marilor izbânde, iar vechea tabelă de scor stă tot pe 3-0 , Şi clipoceşte.. Steaua- Anderlecht. Felicitări! Succes în Finală! Bravo Steaua! Barcelona .
Ori ce ar mai vrea acum Patrocle când încă nu realizează ce a pierdut.?
Behailă, vrea să demonstreze acum că Steaua fără el este o ruină, iar "prietenii" il sprijina din interes pentru că toţi neispraviţii ştiu că fără milioanele de suporteri ai Stelei sunt terminaţi. Fără noi gata cu încasarile, gata cu audienţele TV, gata cu tirajele fabuloase, gata cu internetu măsluit, gata cu naţionala, gata cu tricouri vândute, embleme, mingii, gata cu fotbalul. 
Steaua Brănesti, sau Piteşti, sau Buzău, fără public va avea aceeaşi soartă ca FC Naţional sau ca Unirea Urziceni, pentru că un public sufletist nu poate fi înşelat la nesfârsit. 
"O echipă a Gazetei a vizitat Complexul Ghencea, unde totul este într-o continuă degradare: pe terenul central zburau prepeliţele în voie, zeci de scaune erau rupte, în jurul stadionului erau boscheţi şi de doi metri înălţime în care trăiesc şerpi( zic ei), iar pe aproape tot terenul de antrenament au crescut floricele". Adicătelea iete fă, ce valabil era behăilă...Care mai eşti bă sef la gazetă ?-Bă Petrică dă pe GSP
Micimea asta ieşită din bârloage, grote sau de prin alte peşteri după revoluţia română, care crede că poate cumpăra cu bani mânjiţi orice, chiar şi sufletele cele mai pure aflate în suspensie, pe care să le joace apoi prin cazinouri sau la alba neagra scoţându-le din nădragii lor soioşi ca pe mărgele. Dar se înşeală pentru că ei nu ştiu să construiască decât castele de nisip din care regii şi prinţii au fugit de mult pentru a nu se face părtaşi la jocurile lor murdare, pentru a nu dezonora blazonul cucerit şi apărat în bătăliile istorice împotriva turcilor de la Galata, a ungurilor din Honved, a ruşilor spartani din Moscova precum ,şi al altor puteri care până la ei , adică mai exact până la noi şi-au cam făcut de cap cu tărişoara asta multimilenară. Dar sufletele stau deasupra norilor de furtună şi aşteaptă ca intruşii să plece, pentru ca să reconstruiască. Poate o societate pe acţiuni a milioanelor de suporteri, sustenabilă la bursă ca la marile cluburi din lumea civilizată a fotbalului european. Un club adevărat se construieşte cu răbdare începând de la campionatul municipal. Apropo cine cumpără Steaua II, că am auzit că ar fi de vânzare, e scoasă la mezat. 
Acum ar fi momentul ca echipa să renască pe locul  ramas chel, acolo unde se mai aud încă uralele adevăratelor victorii şi paşii neînvinşilor titani roş albaştri.. 
Adevăraţii suporteri, părinţii Stelei, deveniţi acţionari ar avea răbdare cu noua Stea renăscută din cenuşă precum Pasărea Phoenix, mulţi ani până la revenirea ei in elita fotbalului mondial. Palmaresul este doar acolo, în sufletul adevăraţilor suporteri care iubesc acest club aşa cum mama îşi iubeşte noul născut, nu în buzunarele neisprăviţilor, oricare ar fi ei. Marile victorii istorice se vor transfera automat cu dragoste din mii de suflete noii echipe ce va juca în leagănul matern din Ghencea. E timpul ca marii stelişti să renască, să recreeze o nouă Stea.
Închide-ţi ochii şi visaţi o mare echipă, finanţată de stelişti, antrenată de stelişti, sfătuită de stelişti.
Ori chiar de nu se va întâmpla acest lucru prefer să adorm visând la marea echipă a copilariei mele, decât să privesc neputincios la agonia unui nume măreţ călcat în picioare.
Oricum, behăilă a pierdut lupta cu suporterii, o bătălie  stupidă, în afara propriilor interese, pe care nu am înţeles-o niciodată. De ce trebuia o luptă, atunci când scopurile coincideau, ...adică erau la fel.. 
Ce absurd.
Dar spiritele din Ghencea veghează acolo sus pe Steaua lor strălucitoare, iar odată curând sigur vor renaşte. 
Hai Hagi ! 
Reîncarnarea Stelei se face doar pe Ghencea. 
Hai Iordănescu.Hai STEAUA! Hai adevăraţi stelişti! Acum este nevoie de voi mai mult ca niciodată.
Sunt mândru că sunt stelist !

CITEŞTE ŞI DĂ MAI DEPARTE !



Sameş a fost şi va rămâne unul dintre cei mai buni şi importanţi jucători ai Stelei şi ai echipei naţionale, căpitanul. Era apărătorul fundaş central sau liberoul de netrecut , puternic , cu o detentă impresionantă şi un joc bun aerian. El punea aproape mereu mingea în joc degajând din 6 metri sau declanşa contraatacuri nimicitoare pentru adversar cu balonul la picior solitar în curse de zeci de metri urmate de şuturi torpilă care de multe ori au însemnat goluri importante. Pleca mingea din bocancul lui Sameş ca din puşcă trasoarele, nu am mai văzut aşa ceva decât poate la Iovan demnul său urmaş şi discipol. La Steaua Sameş a fost rotiţa unsă din angrenajul tradiţional al apărătorilor de netrecut tehnici, puternici şi inventivi. A făcut parte din echipa care a inaugurat Stadionul Ghencea şi se pare că a murit odată cu acesta din aceleaşi motive, inimaginabile în trecut, a fost căpitanul generaţiei Steaua ai anilor 70 care spulbera în Ghencea orice altă echipă din campionat cu scoruri astronomice de 8 la 0. A fost continuatorul tradiţiei  începută de Apolzan primul libero din lume, Zavoda II, Ienei sau Sătmăreanu I predând apoi ştafeta mai tinerilor Iovan şi Belodedici. Cifrele carierei lui Ştefan Sameş la Steaua
- produs sută la sută al clubului din Bulevardul Ghencea
- 9 sezoane (1973-1983)
- 261 de meciuri
- 20 de goluri
- 2 titluri de campion
- 2 Cupe ale României
- desemnat cel mai bun jucător al ţării (1979)
 Din păcate tradiţia este pe cale de dispariţie lucru inadmisibil şi de neconceput. Dar orice este posibil când te întâlneşti cu aroganţa, prostia şi carierismul infatuat. Doamne ajută!