duminică, 9 martie 2014

Casa zburătoare IX

1.INT.CAMERA BĂRBAŢILOR-NOAPTE
Camera este mobilată sumar cu o masă şi cu scaune de toate felurile. Pe jos sunt saltele peste tot. Soba de teracotă are plită de fontă cu trei ochiuri şi cuptor. Lângă sobă se încălzesc GICĂ Mangialâc şi LĂUTARUL cu acordeonul la piept iar pe scaun stă FAION fără clop şi îmbrăcat cu un pulovăr din lână maro închis. FAION deschide uşa sobei şi pune un lemn pe jarul aprins. Chioru doarme adânc. GICĂ calcă pe saltele şi vine lângă FAION. Ceilalţi, SORIN, NELU, ION  sunt aşezaţi în fund şi stau rezemaţi cu spatele de pereţii camerei.
GICĂ MECANICU
(accent ardelenesc tărăgănat)
Bă, burduful de la acordeon e bun de foale, no să încingem mai tare soba.
LĂUTARUL
Ce vrei să te încing?
După care începu să cânte cu foc un cântec vechi care aprinde mereu sângele dansatorilor. "GEAMPARALELE". Apar atunci primele feţe luminate ca după o primă trezire la viaţă. Se trezeşte şi Chioru ridicându-se buimac stergându-se la ochi pe sunetele melodiei şi priveşte nedumerit cu capul pe umăr ciudata adunare .
AURICĂ CHIORU
Îîî, ăăî?
Trezit oarecum din veşnica lui beţie, cu o mână ţinându-se de falcă iar cu alta frecându-se la ochiul sănătos, îl recunoscu pe GICĂ Mangialâc şi pe SORIN şi cum obiceiul lui vechi este de a da oamenilor porecle reprezentând nume de personalitâţi din toate domeniile cuvântă  în timp ce-şi mişca capul, ca un peşte prin apă când prinde bulele de aer, sau ca un bâlbâit care se chinuie greu inteligibil să vorbească. Aurică priveşte chiorâş la GICĂ Mangialâc trecându-şi mâinile prin barbă şi prin păr iar cu limba umflându-şi obrazul strâmbându-se de durere
AURICĂ CHIORU
GICĂ..ăă Petrescu dă-mi te roog(dând din cap)un patent şi ..bhh. o foarfecă.
GICĂ MECANICU
(căutând în imensa trusă de scule şi găsind cele cerute)
Ia bă, ce, vrei să-ţi scoţi tâmpeniile din cap şi să le tai cu foarfeca?
Cu foarfeca într-o mână şi cu patentul în alta, cu faţa acoperită de păr şi schimonosită Aurică arată de parcă vrea să omoare pe cineva. Iese pe uşă.
2.INT.HOL.NOAPTE
Preocupată de treburi ROXANA dă nas în nas cu Aurică şi speriată trase un ţipăt scurt şi ascuţit ferindu-şi faţa cu palmele.
AURICĂ CHIORU
(haotic)
A..Domniţa baie unde baie? hîhîh ..oglinda?
ROXANA începe să se scarpine şi uitându-se pe mână vede două insecte diferite, după care scoate un ţipăt scurt, ascuţit şi priveşte alternativ când la insecte când la AURICĂ CHIORU..
ROXANA
Aoleu..acolo pe hol intră acum după Cântăreţ. Aaai..! Da astea ce mai sunt pe mâna mea?
AURICĂ CHIORU
(arătând cu degetul)
Asta ploşniţa...şi asta puric este! Brrr! A, baia, acolo, baia unde baia!
3.INT.BAIE OGLINZI PARALELE-NOAPTE
CÂNTĂREŢUL tocmai ieşea ras tuns spălat şi îmbrăcat într-un costum de blugi aproape nou purtând în picioare  papuci de casă. Aurică, cu "armele" în mâini intră pe lângă acesta în baie. Aici, deasupra chiuvetei chinuit de durere îşi scoate cu patentul un dinte, timp în care răgea ca un leu, umple chiuveta cu sânge, după care , folosind foarfeca începe să-şi tundă barba groasă, grizonată, năclăită de praf şi fum, privindu-se în oglindă şi descoperind că pe peretele din spate este o altă oglindă paralelă cu prima, în care, din oglindă în oglindă privindu-şi ceafa şi ochiul chior îşi vede chipul multiplicat la infinit, din ce în ce mai mic şi mai departe, în imagini alb negru din anii 1970. Mormăie ca pentru sine ceva greu inteligibil.
4.EXT.CENTRU.ORAŞ POVESTE CHIORU.ZI-FLASH-BACK
Îmbrăcat la patru ace, costum, vestă, cămasă albă cu papion şi pălărie AURICĂ TÂNĂR 23 de ani, ras, frezat, tânăr şi cu privirea întreagă şi ageră grăbindu-se să ajungă la teatru se întâlneşte pe bulevard cu un AMIC tânăr, îmbrăcat cu pantaloni evazaţi, pletos.
AMIC
Unde te grăbeşti aşa? Te întâlneşti cu Sorina?
AURICĂ TÂNĂR
Cu ea, mă grăbesc să mergem la teatru.  S-ar putea să te chem la nuntă curând, strânge bani de costum că aşa nu te primesc.
În apropiere, pe o trecere de pietoni o fată(SORINA) era lovită de o maşină  condusă de un puşti cu ochelari de soare, tatuat pe mână. La gât îi atârna un lanţ gros.Ajuns în fugă la locul accidentului Aurică îşi strânse iubita moartă la piept după care sări la gâtul puştiului care spunea.. Nu am vină, a sărit în faţa mea, eu sunt băiatul  ministrului Popa, vezi tu pe dracu!.
5.INT.PUŞCĂRIE.ZI-(FLASH-BACK)
AURICĂ TÂNĂR este în arestul miliţiei, după gratii, unde este pozat din faţă şi din profil, fiind îmbrăcat în haine cu zeghe .
6.INT.BAIE ÎNTRE OGLINZI PARALELE-NOAPTE
Aurică, se priveşte în oglindă pipăindu-şi ochiul bolnav şi bolborosind ca un sifon pe terminate.
7.INT.HOL.CALCULATOR-NOAPTE
Pe hol, ALEX descoperă calculatorul unde, cu căştile pe urechi ascultă la maxim muzică emo privind pe monitor scene fierbinţi. Era la fel de sumar îmbrăcat, mai bine zis dezbrăcat până la brâu, tatuat şi cu lanţuri peste tot. Aurică terminase cu baia după care plecă în recunoaştere prin casă. Ajungând în dreptul biroului şi văzând puştiul la calculator cu lanţ la gât, ca ieşit din minţi se înfige cu foarfeca la gâtul lui muşcându-şi buzele şi bolborosind răzbunător. COSTEL, GICĂ şi SORIN sar toţi în ajutorul băiatului care râde fericit, pierdut şi indiferent, reuşind să îl scape nevătămat din mâinile turbatului. AURICĂ CHIORU se trânteşte învins pe duşumea privind cu ochiul spre tavan şi blestemând lângă ALEX, care total absent şi moale se întoarse pe o parte ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic. FAION şi ceilalţi priveau scena.
AURICĂ CHIORU
Curvă care m-ai făcut, de ce,m-ai făcut, de ce?
GICĂ MECANICU
Ce Aurică, ai dat în fiert, îţi fierbe apa la motor?
SORIN
Lasă-l GICĂ, şi-a amintit cred de iubita lui pe care a omorât-o un puşti, a făcut şi puşcărie că l-a caftit rău de tot. Ta-su era mare ştab în comunism.
COSTEL
Asta e, acum important este să ne ajutăm între noi, nu să ne batem.
FAION
Viaţa lasă şi pete ca aistea în conştiinţă, îs greu de scos, că nu există detergent pentru belele.
SORIN
I-a dă-i lu' chioru cu nişte vodcă pe la nas, să vezi cum îşi revine imediat.
GICĂ MECANICU
(către Aurică)
Ai defecţiune tehnică, ai făcut scurt-circuit?
FAION
Lăsaţi-l să se smiocăie, lacrimile sunt o vomă a spiritului. Altfel se tâmpeşte!.
SORIN
Ce să se mai tâmpească, că ăsta e dus de mult!
COSTEL
Asta mai lipsea acum, să se omoare între ei. Ne-am adunat aici ca să trăim nu ca să murim mai repede. Să vină toată lumea aici şi să vedem ce avem de făcut, vin sărbătorile şi avem nevoie de căldură, mâncare, medicamente şi bani. În rest avem de toate. Să vină şi fetele şi copiii.

ROXANA, care trăgea cu urechea, fiind la curent cu ultimele evenimente veni în camera bărbaţilor cu toată lumea după ea.

                                                                                                                    Va urma