sâmbătă, 23 noiembrie 2013

Cântece de haiducie

Despre haiducul Iancu Jianu

Nascut in 1787, la Caracal, Iancu Jianu (sau Ionita Jianu) a fost un boier, devenit ulterior haiduc, precum si capitan in oastea lui Tudor Vladimirescu. Tatal sau a fost Costache Jianu, boier stapan al mai multor mosii din Tara Romaneasca. 
In anul 1810, din cauze ramase neelucidate, Iancu Jianu il ucide pe arendasul mosiei Brancoveni. Din acest moment si pana in anul 1817, Jianu va haiduci in Muntenia cu ajutorul cetei sale de haiduci (ceata formata initial din sapte haiduci, deveniti ulterior 30-40 de indivizi).
In anul 1812, haiducii sunt prinsi de autoritati si condamnati de divanul boierilor la sase luni de inchisoare la ocna de la Telega. Jianu evadeaza insa din ocna si continua sa jefuiasca boierii din tara. 
Este din nou prins de autoritati in 1814 si dus la Bucuresti, in fata lui voda, care insa il iarta dupa ce a sechestrat averea lui Iancu si dupa ce fratele acestuia, Amza, a platit o suma de bani care sa acopere pagubele facute de haiduc. I-au fost ulterior restituite mosiile sechestrate, Jianu trebuind sa plateasca insa pagubele facute in anii de haiducie.
In 1815, jefuieste postalionul domnitorului si fura din acesta o mare suma de bani. Jaful l-a determinat pe domnitorul Caragea sa isi indrepte mania spre fratii lui Jianu, pe care i-a obligat sa plateasca pagubele facute de Iancu in timpul jafurilor.
In 1817, Jianu este pus din nou in lanturi pentru a fi dus la Bucuresti, fuge insa de sub escorta si se apuca de haiducie alaturi de ceata sa. Este din nou prins si condamnat la moarte prin spanzuratoare, alaturi de oamenii sai. Este salvat de Sultana Galateanu, o tanara din anturajul domnitei Ralu, fiica lui Caragea voda, care in virtutea unei cutume, se marita cu el, obtinand astfel anularea pedepsei cu moartea.
Jianu a fost casatorit cu Sultana pana la moartea lui, survenita in anul 1842, si au avut mai multi copii. Nu au mai platit pagubele produse de haiduc, pentru ca voda Caragea a fugit din tara.
La izbucnirea revolutiei conduse de Tudor Vladimirescu, Iancu Jianu se ofera sa lupte voluntar de partea revolutionarilor. Vladimirescu il numeste capitan de panduri si il trimite in solie la pasa Mehmet de la Silistra. In august 1821, Jianu este arestat de catre pasa Mehmet. Desi eliberat din inchisoarea turcilor, Jianu se intoarce in Oltenia, dar nu pe mosiile sale (pentru ca era supravegheat de autoritati), ci intr-o casa aflata intr-o mica livada a sa, in catunul Chilii (in 1823). Va ramane aici pana la moartea sa. (sursa:enciclopediaromaniei.ro, citand un numar din Magazin istoric, 1967)