sâmbătă, 17 august 2013

Actorul şi sălbaticii. Mircea Diaconu, pe urmele lui Constantin Tănase.

Unul dintre filmele de excepţie ale cinematografiei româneşti din toate timpurile, dacă nu chiar cel mai bun, este “Actorul şi sălbaticii” din a cărui distribuţie au făcut parte Toma Caragiu şi tânărul pe atunci Mircea Diaconu.
Toma, veşnic impecabil joacă rolul marelui actor Constantin Tănase, iar Mircea Diaconu, în rol de comisar, un bodyguard interbelic, are menirea să apere viaţa impetuosului actor împotriva ameninţărilor primite încontinuu, sub diverse forme înspăimântătoare,  din partea “sălbaticilor”. Datorită perioadei când a fost turnat filmul, anii ’70, acei sălbatici apar ca legionari, deşi în realitate ar fi trebuit să fie securisto-comuniştii care tocmai instaurau sub tutela sovietului suprem, noul regim, chipurile astăzi de tristă amintire, şi care nu vedeau cu ochi buni sarcasmul, talentul şi libertatea de exprimare a la Tase. Deci în realitate nu erau legionarii acei criminali care atentau la viaţa actorului ci erau securiştii comunişti. Această metamorfoză ordinară a comuniştilor în legionari a fost o cruntă deformare a adevărului istoric, impusă filmului, care altfel sigur nu ar fi trecut de cenzura vremurilor respective.  Dincolo de realitate ori ficţiune, dincolo de vremuri şi de desfăşurarea istorică a evenimentelor, timpul a trecut iar actorul Mircea Diaconu continuă în zilele noastre aceeaşi luptă cu aceiaşi neoameni, cu aceleaşi servicii, care folosesc aceleaşi metode de intimidare şi de deformare a realităţii, considerând în continuare populaţia acestei ţări drept o turmă de neisprăviţi, cu uşurinţă de manipulat.
Mircea Diaconu a jucat de atunci în multe filme de excepţie devenind la rândul său un merituos urmaş al marelui actor Tănase, care a murit în cele din urmă, enigmatic, sub lupa noilor securişti instalaţi la putere în 1945.  
În numele adevărului, Diaconu este unul dintre puţinii parlamentari în care am încredere şi care încearcă să spună lucrurilor pe nume şi să scoată adevărul din groapa în care a fost îngropat de securişti, odată cu aşa zisa schimbare de regim din 1989.
“Câtă vreme în ţara noastră, ca pe vremea comuniştilor, materia cenuşie este dispreţuită şi sunt plătite gradele – căci gradele sunt plătite în furie şi în disperare şi când sunt tineri, şi când sunt bătrâni – atunci societatea este întoarsă cu capul în jos. Repet, cu capul în jos şi nu cu fundul în sus. Societatea izbuteşte prin conducătorii săi din toate timpurile, absolut sinucigaş, să aprecieze stelele. Stelele de pe umăr, vreau să spun, şi nu stelele de cinema. Deci în România contează mai mult stelele de pe umăr decât stelele de cinema. E simplu şi clar.”- Spune el în ciuda profitorilor actualului regim, iar susţinerea din partea maselor, care nu ştiu ce să mai creadă, este egală cu zero barat. Pe de altă parte marele actor Mircea Diaconu este supus în permanenţă unei ofensive campanii de denigrare din partea serviciilor, care vor să ţină mult şi bine îngropate aceste evidenţe. De multă vreme în România contează mai mult stelele de pe umăr, şi nu stelele de pe cer sau din domeniile de activitate care ar conta, spun eu. La ce domenii mă refer nu ştiu însă, pentru că ele dispar unul după altul, împreună cu oamenii de calitate care ar fi însemnat ceva pentru ţara asta. Dispar industrii, şcoli, spitale, terenuri agricole.. dispare limba română, iar afacerile sunt furăciuni făcute în interesul străinătăţii prin intermediul ciocoilor securişti, vechi şi noi, care se agaţă cu toate tentaculele de putere, sugând sângele oropsitului de secole, popor român.

Şi am fost şocat de comentariile manipulatoare şi defăimătoare venite la adresa acestuia din partea unor anonimi, care stau foarte bine la capitolul dezinformarea maselor dar foarte prost la capitolul limba română .  De fapt aceasta este o metodă de dezinformare utilizată cât mai des, de când securiştii au învăţat cum se foloseşte un calculator.

De.ex.-“ Top Commenter
Aveti si nu aveti dreptate domnule Diaconu! Statul sa faca , statul sa dreaga , statul sa aiba grija , s.a.m.d. Care Stat? Vorbiti de ".....ca pe vremea comunistilor......" Erati artist si atunci si va vedeam in roluri ale momentului , mai ales in filme , dar asta este alta problema ; personal raman la convingerea ca niciodata in Romania artistii nu au fost mai bagati in seama si sustinuti decat pe vremea aceea si nu asi vrea sa detaliez. Cat priveste materia cenusie - am in vedere profesori , medici , ingineri , cercetatori si altii asemenea va reamintesc ca erau multi , foarte multi , milioane chiar , astazi nu mai avem nici muncitori cati erau acestia atunci si era imposibil sa le creiezi conditii speciale dar nu-mi amintesc ca cineva sa fi avut problemele de azi. Va cunosc bine , va urmaresc destul de des si am impresia ca uneori va paraseste obiectivitatea intelectualului de clasa. Se impune mai multa prudenta si moderatie in referirile la un trecut recent pentru ca nici pe departe lucrurile nu au stat asa cum le prezinta o asa zisa disidenta.

Altul- care stă ascuns în spatele unei măşti şi care scrie ca obsedaţii folosind majuscule
 Economic
IMI PLACE DE NESIMTITUL ASTA DE DIACONU, CAND IL VAD RAD DE MA PRAPADESC, ESTE SARAC , MURITOR DE FOAME SI NERUSINAT..

Comentariile lor, apar oriunde ca ciupercile după ploaie, cu interes clar de discreditare al unor valori care mai au încă ceva de spus.

Oameni de calitatea lui Mircea Diaconu au intrat în politică nu pentru bani ci cu gândul naiv al fiecărui om de bună credinţă care crede că se mai poate schimba ceva în bine în ţara asta a noastră. Pentru a avea o infimă şansă de reuşită în lupta lor cu morile de vânt au nevoie de susţinerea noastră , a celor mulţi care suntem în permanenţă înşelaţi şi batjocoriţi. Altfel vor avea soarta lui Caratase din filmul Actorul şi sălbaticii,  film pe care îl puteţi urmări chiar aici pe blog.

P.S. Acest blog participă la concursul 
SuperBlog 2013.