joi, 28 ianuarie 2010

Viata incepe la 40 de ani


Viata chiar incepe la 40 de ani,  afirma un psiholog
Un psiholog israelian, dr. Carlo Strenger, afirma ca, in societatea occidentala, mult-mediatizata criza a varstei mijlocii nu mai exista, iar dupa 40 de ani oamenii sunt “liberi sa se bucure de viata”. Pe masura ce oamenii traiesc mai mult si au un nivel de trai mai ridicat, ar trebui sa renuntam la stereotipul crizei ce marca, traditional, trecerea de la tinerete la "varsta mijlocie", pe la 40-45 de ani, considera psihologul.
Progresele realizate in ceea ce priveste ingrijirea sanatatii si educatia, precum si cresterea sperantei de viata au facut din acest stereotip ceva demodat. Ar trebui sa vorbim, mai degraba de "tranzitia de la mijlocul vietii" decat de criza, crede dr. Strenger.
Pana la varsta de 30 de ani sau putin dupa aceea, cei mai multi occidentali sunt deja casatoriti, si-au cumparat o casa si si-au inceput cariera. Odata luate aceste decizii importante, oamenii au in fata lor cateva decenii bune in care sa se bucure de viata. Desi nu suntem scutiti de greutatile vietii la nici o varsta, atunci cand suntem ceva mai "copti" suntem mult mai bine echipati pentru a le face fata: invatam din greselile trecutului si luam decizii mai bine gandite.
Iar ideea ca in tinerete aveam o libertate mai mare si posibilitati nelimitate e o iluzie; uitam ce mari erau presiunile sociale care ne modelau viata in tinerete.
Concluziile dr. Strenger contrazic, in parte, un studiu recent, efectuat pe cca. 1 milion de britanici, studiu care arata ca oamenii resimt, intr-adevar, o scadere brusca a "nivelului de fericire", in medie la varsta de 44 de ani; dar si " se invioreaza" dupa varsta de 50 de ani.
Sa fim oare victimele unei conceptii-cliseu - criza varstei mijlocii - prea mult vehiculate in societatea noastra? Dr. Strenger citeaza, drept incurajare, chiar cazul psihanalistului Elliott Jaques, cel care a lansat expresia "criza varstei de mijloc (sau criza de la mijlocul vietii) in 1965, cand avea 48 de ani. De la aceasta varsta si pana la 86 de ani, cand a murit (in 2003) Elliott Jaques s-a casatorit, a scris 12 carti, a lucrat in calitate de consultant pentru Biserica Angliei si pentru Armata SUA si a produs cateva dintre ele mai originale idei ale sale.


Sursa: 


Mail Online

AVATARUL.. DIN NOI regia James Cameron

Cu trecerea timpului seva din noi este stoarsa pana aproape de limita.Mintea e satula de nonsens-uri si de legile firii iar corpul parca nu ar mai vrea sa asculte de comenzi.Absurdul ne este de cele mai multe ori fatal noua si semenilor nostri.Ne pierdem pe noi ,de noi; pe ai nostri ,de ai nostri si nu ne mai revenim nici atunci cand suntem loviti....loviti de cine? De noi sau poate de destin.
 Lumea mea a cam inceput sa plece , inchide incet ochii , plateste impozitele prin ger si cozi sa nu ramana cu datorii la stat , inchid bodega, trag capacul si fac saltul final spre  o utopica planeta Pandora.
 Dupa film am realizat ca inca pot sa alerg mult si bine seara prin zapada proaspata si prin ger napraznic.Am realizat ca fiecare fulg este ca un diamant efemer,este clipa ce trece sclipind unic.Am inceput sa visez cu ochii deschisi spre adevaratele minuni ale lumii in care traim fugind.
Intr-o noapte am visat ca am murit , eram schiop ,surd si chior , semanam leit cu nationala de fotbal si ca am ajuns undeva ,intr-o lume cu flori si plante miraculoase ,cu ape,cu pasari , lupi , cai,copaci , munti si cu multi semeni de treaba. Se facea ca totul era interconectat in sprijinul planetei si al fiecarei componente ce contine viata pana la ultimul atom iar eu eram in mijlocul unei aventuri de a invata cum sa traiesc simplu si colorat bazandu-ma pe tot ce misca si creste in jur.
 Cand m-am trezit inca vedeam si auzeam dar Pandora deja deschisese o cutie iar aerul parca nu imi mai placea. Mirosea a  fum si imi punea in pericol toti prietenii vazuti si nevazuti .Minunile naturii ne vor salva sau ucide si nu depinde doar de noi.Noi trebuie doar sa ne pastram echilibrul cu ochii inchisi in goana noastra nebuna.