duminică, 20 octombrie 2013

Casa zburătoare VI


1.EXT.CANAL-NOAPTE
Maşina opri în zona facultăţii, aproape de o gură de metrou. Peste tot guri de canal aburinde. Din saci iese afară doar SORIN care împreună cu COSTEL se orientează spre un canal semiacoperit.
2.INT.CANAL-NOAPTE
SORIN coboară primul pe nişte trepte zidite în peretele circular, după care îl urmează şi COSTEL.
SORIN
Hai cu mine în infern!
La subsol, şapte bărbaţi , două femei şi o fetiţă de şapte ani, trei paturi şi o saltea acoperite cu asternuturi soioase, aerul de nerespirat, podeaua de pământ, pereţii de beton, peste tot haine, încaltaminte, resturi din tot ce lumea de la suprafata nu mai are nevoie. Lumina zilei ziua, lumina lumânarilor seara. Nişte lumânări groase ardeau împrăştiind lumină slabă şi mult fum. Urme de incendiu.
RĂGUŞITUL(OFF)
Era să ardem de vii, ca şobolanii!
...se aude o voce groasă de bărbat somnoros. Oameni şi şoareci. Oameni simpli, dar cu intuiţii ascuţite ca de animal veşnic hăituit oscilau tot timpul între neîncrederea acordată din belşug necunoscuţilor, sătui de tot soiul de izbăvitori şi speranţa că le va ieşi totuşi ceva.
SORIN
Hai care vine cu mine, casă şi masă până-n primăvară?
Se crease un pic de vânzoleală printre locatari, se împingeau şi şuşoteau cu neîncredere. Dintr-un colţ întunecat se ridică RĂGUŞITUL, un bărbat ţigănos cu aer de interlop.
RĂGUŞITUL
Şi ce ne cere în schimb?
SORIN
Nimic, doar ce e de făcut într-o gospodărie, de muncit.
RĂGUŞITUL
(oftează prelung a lehamite, hotărât şi influent, dictatorial).
Nu merg, vrăjeală, care pleci să nu te mai întorci aici auzi!
Un bărbat neras(38 ani)ION, iute, mic de statură, cu o şapcă pe cap, îmbrăcat într-un combinezon de schi, gri îmbâcsit şi perechea lui o femeie mignonă MUTA(35 ani), cu părul blond neîngrijit, tot în combinezon împreună cu o fetiţa de 7 ani, PRINŢESA, cu faţa de păpuşă, ochi negri, păr blond buclat, în picioare are nişte cizme scurte ca vai de ele, ciorapi de lâna. Mîinile îi sunt vinete de frig. Toţi trei strâng  în grabă nişte sacoşe şi pleacă iute spre scări fără să mai privească în urmă. O voce tot răguşită dar de bărbat tânăr se auzi obraznic din întuneric.
ALEX(OFF)
Vin şi eu!
Apăru dintr-un colţ al canalului un tânăr pe nume ALEX de vreo 20 de ani, brunet, slab, dezbrăcat până la brâu,lanţ gros la gât, tatuat complet, cu un inel în nas şi altele agăţate de urechi, respirând cu poftă dintr-o pungă. Un bărbat mai în vârstă încearcă să îî ţină calea dar tânărul se fereşte fugind ca suflat de vânt în timp ce trăgea pe el o geacă neagră de piele.
ALEX
Hai sictir caută sticle şi singur şi lipeşte etichete că eu am plecat!
RĂGUŞITUL
Dacă vii înapoi te tai morţii mă-ti de aurolac şi pe tine Sorine că te-am primit aici când mureai de frig şi acum îmi iei oamenii cu care fac banu'...morţii mă-ti de turnător!
Printre sticle goale de băuturi străine scumpe, evadaţii însoţiti de SORIN, care se făcea că nu aude ameninţările Răguşitului, şi COSTEL se îndreptau grăbiţi înspre scări. Pe o măsuţă, la lumina unei lumânări se afla un teanc de etichete false de whiski şi vodcă de marcă.
3.EXT.CAMIONETĂ.SACI -NOAPTE.
Sus în camionetă sacii strânşi la gură pe dinăuntru dârdâiau şi conversau pe un plăcut fond sonor asigurat de cântăreţ şi lăutar care ieşiţi pe jumătate din sac cântau printre fulgi o melodie de dragoste ca încălzească atmosfera. "TU EŞTI IARNA CRISTI PAŢURCĂ".
BUNICA
(îngrijorată)
Corneluş mamă ţi-e frig, mai poţi?
CORNELUŞ
Nu mi-e frig , da unde mergem bunico?
GICĂ MECANICU
N-auzi mă copile, mergem la o casă cu nea GICĂ.
ANGELA
Poliţistul căuta un criminal care otrăveşte oameni fără casă. Sper să nu fie COSTEL criminalul. Dacă îmi dă ceva de băut sau mâncare eu nu iau.
Sătul de bârfe GICĂ vorbi tărăgănat, cu un ton de reproş în glas adresat Angelei.
GICĂ MECANICU
Vorbeşti prostii, eşti nebună îl cunosc pe COSTEL de 15 ani, am băut şi mâncat cu el şi cu SORIN şi uite na că îs viu. O fi el poate mai beţivan şi fumător, da criminal nu-i fă proasto! Faţă de mine o fost corect.
 Prinţesa ţinea în braţe cu mâna stânga o păpuşă mai murdară de cenuşă decât ea iar cu dreapta târa după ea o sacoşă imensă. Maică-sa era acoperită cu un sac de dormit jigărit şi trăgea ca boul la jug doi saci.
COSTEL
A cui e păpuşa, de ce nu o speli prinţeso, eu n-am văzut prinţese murdare?
PRINŢESA
Mi-a dat-o o tanti şi o spăl da apa o murdăreşte că are noroi. Unde ne duci nene?
COSTEL
(mângâind capul fetiţei)
Acasă prinţeso, la palat!
Noii pasageri îşi luară rolul în primire urcând şi băgându-se în saci. Cele două mogâldeţe, fetiţa şi mama intrară amândouă într-unul singur, la fel şi BUNICA cu Corneluş. SORIN, ca de fiecare dată când toată lumea era intrată în saci, dădu comanda.
SORIN
La facultate! Capu' la fund!
ŞEFU
(glumind răutăcios)
La facultate, ia auzi ai dracului nespălaţi vor şi la facultate! Bă da aveţi voi bani să vreţi la facultate? He,he!
Maşina demară mai violent decât de obicei îndreptându-se prin noapte către facultate.
4.EXT. PARC.FACULTATE- NOAPTE
COSTEL şi SORIN intră printr-un gard de sârmă rupt în curtea facultăţii care arăta ca o pădure. Zăpada începea firav să albească pământul semiîngheţat. Nici o mişcare, doar nişte câini lătrau prin curte. SORIN şi COSTEL aprinseră amândoi câte o ţigare. Pe o clădire atârnau spânzurate aceleaşi trei steaguri.
SORIN
Aici sub steagurile alea am muncit aproape treizeci de ani. Decanul, m-a făcut pentru că nu mă prindea la măturat curtea şi mutat mobilă. Nu pricepea că eu sunt angajat tipograf nu măturător. Pune-mă nene să tipăresc nu să spăl closete.
COSTEL
Cum dăm de nebunu'de Chioru ?
SORIN
Dacă mai trăieşte dăm noi de el că ăsta  nu se lăsa dus de aici nici mort, îl găsim după miros. Hai că începe să miroasă a pişat de bou. Ura trăieşte! Uite-l! Ha, ha!
AURICĂ CHIORU, beat mort urmăreşte aruncând cu pietre şi înjurând o căţea mare şi bătrână de culoare crem, care alerga cu un borcan de mâncare în gură. La un moment dat Chioru se împiedică căzând în patru labe nervos, bombănind şi bătând haotic în pământ din cele patru membre, ca un copil răzgâiat în încercarea lui disperată de a se ridica.
AURICĂ CHIORU
Te omo.., pu io mâ ..ah ah te omorrr! Rita ..ah, hoaţo!
Imediat după el, lipită de o clădire este improvizată o colibă cât un coteţ mai mare, cam de înălţimea unui om, costruită din table şi cartoane, plină în interior de borcane cu mâncare, pâine iar în gura intrării se zăreşte un sufertaş. Căţeaua recunoscându-i pe cei doi intruşi veni bucuroasă în întâmpinarea lor asigurându-şi  mai înainte prada.., borcanul cu mâncare. Bucuroşi de revedere COSTEL şi SORIN întind mâinile spre ea ca să o mângâie. Atunci Rita smulge cu botul ţigara din mâna lui COSTEL aruncând-o pe asfalt în timp ce dădea din cap nemulţumită, ca o mamă ce îşi dojeneşte copiii, dezvelindu-şi dinţii strănutând şi pufăind .
SORIN
Vezi ce deşteaptă e, vrea să te laşi de fumat.
După care se duc spre AURICĂ CHIORU. Apare alt maidanez veritabil, care îi cunoştea pe cei doi din vremea când lucrau la atelier.
COSTEL
Ce faci Azorică mai ştii când te-am salvat de hingheri? Puiul meu, ce mare te-ai făcut.
Azorică se bucura sărind cu labele pe COSTEL şi fugind roată de bucuria revederii acestuia după ani de zile. Între timp au ajuns lângă Aurică.
SORIN
Aurică ce mai faci bă, tot în patru labe umbli?
Dar nici un răspuns Chioru dormea adânc şi sforăia .
SORIN
Bă p-ăsta nu-l mai trezim nici cu tunul că îl ştiu. Poate moare aici îngheţat până mâine. Chiorule auzi bă dacă nu vii mori!...      Bă, dacă dormi, mori !
5.EXT. MAŞINA GUNOI-NOAPTE
Patru oameni făceau balans cu AURICĂ CHIORU ţinându-l doi de mâini şi doi de picioare, după care, băgat într-un sac fu aruncat în spatele camionetei peste ceilalţi. ALEX stătea pe jumătate băgat în sac şi trăgea aer din pungă.
GICĂ MECANICU
Bă mai lasă dracu punga aia şi bagă capu la cutie că dăm de dracu cu tine. Ce simţi tu când tragi pe nas nu pricep.
ALEX
(ameţit visător)
Simt ce vreau, acum simt că e cald şi bine şi că mănânc o friptură mare cu salată şi piure care nu se termină niciodată. Mai simt că e lângă mine o blondă bună de tot cu cracii goi.
GICĂ MECANICU
Cum te cheamă?
ALEX
(după ce încearcă să-şi amintească)
ALEX Ştefănoiu parcă.
GICĂ MECANICU
Apăi îl cunosc pe taică-tu, e om greu, făcea şi politică. I-am făcut eu nişte maşini să meargă atunci când luase fabrica de ţigări, da tu ce cauţi aici? Erai mic atuncea.
ALEX
(cu ochii tulburi răspunde împleticit)
Tata s-a spânzurat legat de mâini şi de picioare, după care s-a aruncat în piscină şi eu nu mai am acte, casă şi card. Cardul era baza. Voiam drog plăteam cu card, maşină repede card, femei card, excursie card, prieteni card. Fără card nu e viaţă. Mama vitregă a plecat cu altu' după ce a vândut tot şi nu mi-a băgat bani pe card, a plecat cu cardu după ea, fără card nimic nu e!. Ce căldură băga-mi-aş capu-n zăpadă.
Toată lumea urcă în camionetă şi se auzi din nou vocea lui SORIN.
SORIN

Spre casă! ...Ştiţi voi!

...va urma