marți, 18 iunie 2013

CASA ZBURĂTOARE-II


1.INT.ATELIER.TIPOGRAFIE-ZI-FLASH-BACK
 Lui COSTEL îi vin atunci în minte amintiri secvenţiale cu SORIN, în atelierul de tipografie lucrând la Linotip, unde stând în picioare culegea un text în limba olandeză de vuia tot atelierul citindu-l cu voce tare, iar în timp ce bătea cu îndemânare la clapele maşinii de cules sorbea alternativ  când din paharul, plin mereu de vodcă, când din cana mereu plină cu cafea, când din ţigările Carpaţi fără filtru care umpluseră cu scrum şi chiştoace o scrumieră mare din sticlă transparentă verzulie. Paharnic şef,  este AURICĂ CHIORU de 60 de ani, fost puşcăriaş, un beţivan slăbănog. Acesta are tatuate pe o mână cele cinci puncte caracteristice(singur între patru pereţi). Rămas fără casă se aciuase prin curtea facultăţii de care ţinea şi tipografia. Chioru arată înspăimântător la prima vedere. Chel, slab, bărbos(neras mai multe săptămâni), doar cu trei dinţi în gură, haine soioase, chior de ochiul drept şi aproape mereu încruntat de parcă ar vrea să omoare  pe cineva, ameţit în permanenţă de băutură stă pe un scaun, cu capul pe umărul drept, rânjind sinistru şi dezvelindu-şi gingiile băloase ca date cu gel. Pe o masă în atelier tronează două sticle de vodcă cu etichete diferite, una era goală cam până la jumătate  iar cealaltă aproape plină. Atmosferă intensă de lucru, CINCI FEMEI, legătorese, stau la nişte mese imense pline de hârtii, cartoane borcane de plastic şi farfurii pline cu aracet şi adună coli de hârtie. AZORICĂ, un câine maidanez stă şi el tolănit la picioarele lui AURICĂ CHIORUl, care, ca un somnambul se ridică agitat de pe scaun bălăngănind din mâini şi tremurând nerăbdător. Bate cu două degete în buze afisându-şi  zâmbetul dezagreabil şi ocheşte cu ochiul sănătos cele două sticle.
AURICĂ CHIORU
..ţigară, ţigară e..e !
Privind pe sub sprâncene şi ochelari SORIN îi răspunde aruncându-i un pachet desfăcut de ţigări.
SORIN
De ce nu îţi cumperi bă ţigări fir-ai al dracu' tu să fii, că copii nu ai, nevastă nici atât, mâncare primeşti de la cantină câtă vrei..fără parale.
Aurică dădea din cap rotindu-l în toate părţile şi vorbea tot timpul şoptit, doar pentru el.
SORIN
Hai, curaj, pune-ţi doar ţie vodcă din sticla aia mai plină că e mai tare, eu mai am şi hai noroc să termin mai repede cartea asta de cules că m-am plictisit.
După care începe să citească din nou în aceeaşi limbă greu de pronunţat şi de priceput de careva în timp ce culegea literele de plumb la linotip.
SORIN
Het communisme was slechts de slaaf regeling moet worden vastgesteld rekening voor master
Chioru, fericit că are de băut şi de fumat rânjeşte în timp ce pune lichid în paharul lui de plastic şi vorbeşte ca pentru sine dând din cap aprobator. Încearcă să repete ca un papagal ce aude de la SORIN.
AURICĂ CHIORU
He commu.. wa sle..de slaa re moet wordî vast reke.. vo.. aster. Aha, he, hă, hî , ordinarrr, un beţiv ordinarrr, nu pricep, ă,î moet worden, ha, ha!
După ce umple ochi paharul, îl duce cu poftă la gură sorbindu-l dintr-o înghiţitură privind spre tavan cu ochiul lui sănătos. La un moment dat simte gustul apei şi aruncă paharul de pereţi începând să înjure uitându-se tâmp spre SORIN care citeşte cu voce tare în continuare indiferent.
SORIN
vastgesteld rekening voor master..
AURICĂ CHIORU
Aoleu! Crucea mamii care m-ai făcut
 Tuşeşte de parcă înghiţise mătrăgună.
AURICĂ CHIORU
M-aţi otrăvit cu apă ca pe  Sticlă din "Toate pânzele sus" ..
Spuse bolborosind ca la gargară şi cu faţa roşie de rac fiert. SORIN, COSTEL şi DOUĂ LEGĂTORESE în vârstă care lucrează acolo râd cu poftă glumind în continuare pe seama lui.
SORIN
dacă tot te pişi pe tine, acum o să te pişi apă nu vodcă să nu stricăm orzul pe gâşte, cred că nici nu mai ai puţă de la ger. Doctorul recomandă apa nu alcoolul. Vezi ce grijă am de tine, hai plăteşte consultaţia şi tratamentul.
COSTEL se aude strigat de SORIN şi revine la realitatea pieţei unde se aflau împreună.
2.EXT.PARC PIATĂ-NOAPTE
SORIN
Costele uite-l pe primul ministru. Pe piticu' ăsta dacă-l pun la linotip sau la ghilotină îşi prinde mâinile. Mai uşor ajungi în fruntea statului dacă ungi bine pe unde trebuie, poţi să fii cel mai tâmpit.
Pe aleea circului încadrată de steagul ţării şi al comunităţii europene, PRIMUL MINISTRU este în mijlocul unui mic alai şi păşeşte protocolar pe un covor roşu. DOI REPREZENTANŢI rupţi parcă din Matrix,  îmbrăcaţi  identic în costume negre şi cu ochelari cu lentile negre  se  mişcă de parcă au beţe în fund în timp ce aşteaptă alaiul. PRIMUL MINISTRU, este înfofolit într-un palton negru, are căciulă  şi poartă acelaşi tip de ochelari negri. Când se întâlnesc, după un ton de fanfară scurt şi protocolar unul dintre reprezentanţi îi dă primului ministru o diplomă şi îi pune o medalie la gât.
PRIMUL MINISTRU
Thanks you!
Se felicită, dau mâna, după care PRIMUL MINISTRU taie panglica de inaugurare a noii pieţe. Ca din senin se porneşte o manifestaţie anti-guvern cu pancarte de genul: "20 de ani, aceiaşi oameni, aceleaşi minciuni,"aţi vândut ţara","aţi distrus economia","ne euthanasiaţi ca pe câini","totul pentru voi, nimic pentru noi". Huiduieli. Dintr-o dată apar scutierii care fac între manifestanţi şi oficiali un gard viu. Un elicopter aterizează pe alee iar alaiul guvernamental, PRIMUL MINISTRU şi reprezentanţii intră cu  toţii în burta acestuia. După câteva secunde elicopterul dispare pierzându-se grăbit în noapte. La intrarea în piaţă oamenii se înghesuie şi îşi dau coate.
COSTEL
Hai Sorine să intrăm şi noi în noua piaţă a poporului!.
3.INT.PIAŢA-NOAPTE
În incintă multe tarabe decorate şi luminate cu nenumărate beculeţe albe sau colorate chinezeşti. La una din tarabe, goală, era doar un banner pe care scria VINDEM ILUZII şi un joben. La o altă tarabă un POLITRUC în costum, gras şi chelios ţipa cât îl ţineau bojocii în faţa unei asistenţe numeroase.
POLITRUC
Voi suplimenta locurile în azilele de noapte pentru oamenii fără adăpost,  voi pedepsi toate hoţiile făcute de la revoluţie încoace, voi construi teatre, spitale, biserici, stadioane, poduri, farmacii, bănci etcetera, etcetera,... Voi eradica bolile cronice, exportul de copii şi femei va creşte...O să fac şi coteţe pentru toţi câinii şi mâţele vagaboande sau o să-i omor pe toţi. Voi eradica gripa aviară şi porcină. Voi asfalta străzile şi voi pune apă caldă şi canalizare.
SORIN
(către COSTEL)
Îl crezi?
COSTEL
Îl cred doar pentru etcetera.  Vinde promisiuni pentru creduli. Fără minciună nu există furăciune, vorba lui nea FAION.
La o altă tarabă se vindeau arme de foc, pistoale, puşti mitralieră, grenade. Se întorc amândoi simultan cu faţa spre vitrinele unui magazin. SORIN priveşte ştrengăreşte pe sub ochelari înspre COSTEL
SORIN
E, aşa mai merge!
În vitrina unui magazin din incinta pieţei erau două manechine complet dezbrăcate ce stăteau  nemişcate de parcă erau din plastic. Din când în când se mişcau sacadat, provocator. Pe geamul vitrinei scria cu majuscule MAGAZIN DE MASAJ. Privind cu subînţeles unul către celălalt, căutându-se prin buzunare, fac amândoi stânga împrejur ca la armată ajungând din nou cu faţa pe direcţia tarabelor. Pe un ecran de plasmă imens, reclama FNI-"LA la la, lalala dormiţi liniştiţi noi veghem somnul dumneavoastră". La altă tarabă stătea ANTRENORUL echipei campioane de fotbal îmbrăcat în treningul echipei pe care scria campion şi striga
ANTRENORUL
Ia gazonul neamule, ieftin şi proaspăt, iarba campionilor, proaspăt călcată în picioare.
încercând să vândă din bucăţile de gazon pe care le avea expuse. Lângă el un TIP cu costum  şi cravată la gât striga şi el în gura mare ţinând o cruce mare în mâini:
TIP
Vindem palmares, vindem suporteri, vindem jucători, vindem credinţă!. 
La o tarabă pe dreapta se vînd droguri de toate felurile, haşiş, cocaină, extasy, ceaiuri pentru slăbit sub un afiş mare pe care scrie “etno-botanice, totul natural, eco" .
VOCE COSTEL(OFF)
 Da cine mai produce frate!
După care vorbeşte către SORIN, arătând spre TIPUL cu cruce care vindea suporteri şi palmares
COSTEL
În oraşul ăsta ce se vinde se fură. Cine fură vinde ieftin. Eu vreau doar cartofi şi ceapă. Uite acolo tarabe pline cu fructe şi legume.
Au ajuns în mijlocul pieţei, unde se găseau mai multe tarabe pline de legume şi fructe. La umbra lor vânzătorii îşi aşteptau nerăbdători clienţii. Sunt de toate naţiile şi religiile dar majoritatea cam tuciurii. Mulţi marocani, chinezi şi câţiva albinoşi sporovăie dar nimeni nu-i înţelege . Este ca la Turnul Babel, nimeni nu înţelege pe nimeni. O atmosfera orientală este întreţinută cu muzică de aceeaşi provenienţă.
COSTEL
(mirat)
Sorine, tu ai ochelari, vezi vreun ţăran, vreun producător agricol?
SORIN
Nu văd, da ăştia sunt toţi producători, hai la tatuatu' ăla  care vinde cartofi că pare mai din provincie.
  COSTEL se hotărăşte să abordeze un TARABAGIU care părea mai autohton deşi arăta ca un bătăuş de cartier, tatuat cu femeia peşte pe braţ cu textul "GINA EU LOV IOU" şi cu un cercel în ureche. Pe un carton scria , CARTOFI Romania via POLONIA 3 lei pe kg, CEAPĂ GERMANO-Română 3 lei pe kg.
COSTEL
Cartofi şi ceapă doar româneşti nu ai?
TARABAGIU
(şmechereşte)
Da ăştia ce au bre nu-s buni. Eu sunt producător acilea, în ţară, da iau ceapă şi cartofi de afară ce ştii tu..Sau îi produc acilea, vând afară, cumpăr iar şi  vând iar acilea. Pricepui bre ce io's prost?
COSTEL
(la mişto)
Nu pricepui, dar ai ceva logică, bravo vere!.
întorcându-se către SORIN şi dând din mâini cum s-ar feri de muşte        
COSTEL
Bine că mai ştie puţin româneşte .
SORIN
E simplu, ce produce aici dă afară iar mizeriile de afară le vinde aici, acum ai înţeles? Stai că vin!
COSTEL
Ce este scump şi prost se va da până la urmă pe gratis sau ajunge la gunoi.

Într-un colţ mai retras, întunecat, pitită după o reclamă frumos colorată pe care scrie “O iubeşti cu adevărat dăruieşte-i un cârnat”, o ŢĂRANCĂ bătrână  vindea cu teamă şi sfioşenie marfa expusă la vânzare pe o cutie de carton întoarsă. Avea ceapă, morcovi şi zarzavaturi pentru ciorbă. Femeia stă stingheră şi temătoare simţindu-se hăituită. COSTEL se opri în dreptul ei fericit de parcă ar fi găsit aur şi întrebă:
COSTEL
Cum dai ceapa mamă?
ŢĂRANCĂ
Doi lei maică! Am şi zarzavat de la mine din grădină.
COSTEL
(cu blândeţe)
Cartofi nu ai?
ŢĂRANCĂ
Nu pot să îi car că băieţii mei au plecat la căpşuni în Spania şi nu am pe nimeni de ajutor!
COSTEL
Două de ceapă, unu de morcovi, o ţelină şi un pătrunjel.
ŢĂRANCĂ
Patru lei! Mulţumesc, să trăieşti maică şi să îţi dea domnu' sănătate.!
COSTEL
Săru'mâna mamă!(sărutându-i mâna)
Pune legumele în traistă şi trist pleacă mai departe întorcându-se din când în când spre bătrâna care îi face semne cu mâna de drum bun aşa cum fac bătrânii atunci când pleci de la casa părintească fără a şti dacă te mai întorci. Un POLIŢIST ţipă de departe către bătrână
POLIŢIST
Ţi-am zis să nu mai vii aici că te amendez şi îţi confisc marfa.
Bătrâna îşi strânge în linişte, cu umilinţă marfa, o pune într-un sac şi pleacă agale. Pe o altă tarabă, o TÂNĂRĂ face reclamă la costumul de baie. În stânga ei ca pe un podium, îmbrăcat doar în chiloţi cu cristale swarovski şi într-o haină scumpă de blană stă un BĂRBAT FARDAT strident. În dreapta fetei o FEMEIE SOLIDĂ, cam sărită de pe fix, cu privirile rătăcite cântă citind de pe o foaie de hârtie"
FEMEIE SOLIDĂ
“N-am noroc ce să fac, niciodată viaţa nu mi-a zâmbit", 
după care începe să recite din poezia "Luceafărul" de Eminescu
FEMEIE SOLIDĂ
"Cobori în jos Luceafăr blând alunecând spre o rază"
privind cu dedicaţie şi admiraţie spre bărbatul care dansează plin de el, în chiloţi strălucitori.
4.INT.SUPERMARKET-NOAPTE
În imensul magazin al pieţei, în supermarket numai marfă străină dar nimeni nu cumpără, doar pipăie şi pune la loc în raft. Personalul magazinului îmbrăcat caracteristic poartă botniţe. La staţia de radioficare muzica se întrerupe şi o VOCE caldă dar enervantă anunţă periodic:
VOCE(OFF)
În acest magazin consumul de alimente şi băuturi este strict interzis vă rugăm să vă abţineţi pentru a evita eventuale incidente neplăcute. Vă mulţumim
Muzica reîncepe să se audă(gingăl bels, gingăl bels). Vizitatorii aveau toţi măşti de tifon pe gură. SORIN şi COSTEL, şi ei cu tifoane la gură pipăiau nişte cartofi din Germania şi nişte morcovi din Olanda.
SORIN
(cu un morcov imens în mână)
Ia uite Costele, ăsta morcov nu al tău. Dacă nu văd Olanda măcar să le ating morcovii.
COSTEL
(cu un cartof în mână)
Cartofi nordici. Legume frumoase pe afară şi siliconate pe dinăuntru, când le mănânci au gust de plastic. Grânarul Europei nici morcovi nu mai face.
VOCE(OFF)
În acest magazin consumul de alimente şi băuturi este strict interzis vă rugăm să vă abţineţi pentru a evita eventuale incidente neplăcute. Vă mulţumim
SORIN salivează stupefiat în faţa unor galantare pline cu bunătăţi. Muzica reîncepe să se audă(gingăl bels, gingăl bels). La casă, oamenii se înghesuie şi mai tare în timp ce scot botniţele, agitându-se să scape cât mai repede din acest circ al foamei, cu sacoşele goale.  Plăteau şi plecau cu coşul gol. COSTEL şi SORIN îşi scot şi ei botniţele, plătesc la casă şi pleacă tot cu coşul gol.
5.EXT.PARC PIATĂ-NOAPTE
Afară, la un chioşc o ŢIGANCĂ vindea buchete de flori fără ambalaj.
COSTEL
(către SORIN)
Nu le făceai tu la florari ambalaje, inimioare şi alte bazaconii?
Ţiganca se salută cu SORIN
SORIN
Ba da îi ştiu pe toţi. Da n-a mai mers. De ce să acopere florile cu ambalaje aurite sau cu inimioare roşii că e ca şi cum ai înfofoli-o pe misîsî România. Las-o mai bine dezbrăcată că se vinde mai bine şi nici nu mai cheltuieşti averi pe rochii ori pe alte zorzoane. Uite alea urâte au ambalaj !
COSTEL
Da ce, ofilitele astea's flori?Falsificăm şi ce avem mai bun: mierea, florile şi femeile!
SORIN
Şi vinul şi ţuica ! He, he,he !
COSTEL

Falsurile se poleiesc !