luni, 1 martie 2010

Puterea florilor in mâna fetelor.

După atâta zăpadă şi mocirlă a venit primăvara.Soarele zâmbeşte dintre nori. Ne trimite lumină şi ţine mai bine la respect întunericul.Emană cu bunătate căldura divină gândindu-se protectiv la buzunarul meu şi la viitorul planetei.
Plec la mama  este 1 Martie,am cumpărat mărtişoare si zambile.Zambile albe pentru mama si mov pentru sora mea.Nu contează ce culoare au  mirosul lor este acelaşi , parfumul lor nu este  contrafăcut şi merită toţi banii. Florile ca şi oamenii pot apărea şi din noroi.Floarea de lotus este cel mai bun exemplu.La unii oameni poziţia lotus curaţă sau relaxează corpul şi inspiră sufletull.Există oameni care prin concentrare din această poziţie nu simt lovitura duşmanului.Alţii ajung la cer.
Pe drum  toate fetele pe care le întâlnesc vin cu flori.Ceva mă pune pe gânduri.Unele sunt primite cadou de la prieteni,fraţi,amanţi iar altele şi le-au cumpărat singure.Am vazut o tipă care a dat ultimii ei bani pe flori sau pentru parfumul lor ca nu cumva să rămănă fără aceste minuni în prima zi a primăverii..De 1 Martie toată lumea trebuie să primească flori şi mărţişoare.Mama are 80 de ani si eu tot fată îi zic..Am cumpărat flori pentru fete şi sunt fericit fără să am vreun alt motiv special.Stau să mă gândesc ce fete m-au ajutat şi iubit în viaţa mea.Dacă ar fi să cumpăr flori pentru fiecare ar însemna să dau a şaptea oară faliment.Aşa că din interes o să cumpăr flori numai pentru fetele cele mai apropiate de mine şi de sufletul meu în aceste momente.
Zambilele au un parfum special şi pot spune ca sunt preferatele mele din acest motiv.Toată lumea în jurul meu umblă cu flori:frezii ,zambile,garoafe,trandafiri,irisi,cale.Azi mă simt protejat .Prin locul pe unde trec altădată o haită de câini mă ataca sistematic.Acum doar m-au mirosit şi au plecat cuminţi la treaba lor.Azi toate fetele au flori.Câinii toţi se gudură la picioarele lor după care sar la biciclişti sau patinatori. Un biciclist a căzut şi înjura feroce iar un patinator cu role înarmat cu pietre a ales un alt drum că altfel câinii l-ar fi devorat.
În continuare toate fetele trec, cu flori şi se duc  liniştite fiecare la treaba lor.De nicăieri apare în goană  o ţigancă amărâtă grăbită să prindă tramvaiul.Câinii au sărit la ea să o sfâşie.Nu avea flori şi nici bani să cumpere de la magazinul  din drum.Am aruncat spre ea o zambilă pe care a prins-o fericită dezvelind intr-un zâmbet recunoscător albul de fildeş al dinţilor ei de fată........  Câinii au sărit la cauciucurile negre ale unui motociclist nevinovat care mirosea a benzină..
Ofer flori pentru toată lumea.


Mai sunt şi alte secrete pe care florile ni le pot dezvălui, pentru că fiecare floare are sufletul ei, şi cu siguranţă că cei atenţi şi fascinaţi le vor descoperi. Ştiinţa iniţiatică vorbeşte chiar despre spiritul unei flori, o anumită entitate subtilă cu un anumit rol şi anumite puteri, pe care le poate transfera celor ce intră în legătură cu ea. Astfel, spiritul trandafirului ne arată drumul adevăratei perfecţiuni şi iubiri, a iubirii care nu sechestrează, a iubirii libere, ceea ce face ca trandafirul să fie considerat regele florilor. Vioreaua este floarea simplităţii şi a modestiei, iar spiritul ei ne ghidează să discernem relaţiile cu membrii unui grup. Spiritul lalelei trezeşte încrederea şi limpezeşte mintea, iar cel al crinului îi învaţă pe oameni umilinţa şi puritatea. Zînuţele narciselor galbene ne permit să ne conştientizăm frumuseţea interioară şi să ne vedem într o nouă lumină. Margaretele trezesc creativitatea şi puterea lăuntrică; zambilele ne învaţă blîndeţea şi cum să o folosim ca pe o putere dinamică. Spiritele garoafei nutresc sentimente de adîncă dragoste pentru oameni, ajutîndu i să iubească viaţa şi pe ei înşişi. Entităţile orhideelor cunosc aspectele spirituale ale sexualităţii şi dinamizează energia sexuală. Spiritele irisului conferă un sentiment de pace profundă şi speranţa unei renaşteri spirituale, stimulează inspiraţia şi exprimarea creativă. siguranţă că cei atenţi şi fascinaţi le vor descoperi. Ştiinţa iniţiatică vorbeşte chiar despre spiritul unei flori, o anumită entitate subtilă cu un anumit rol şi anumite puteri, pe care le poate transfera celor ce intră în legătură cu ea. 
Pentru japonezi - influentati de budism si de preceptele lui Confucius - floarea este un microcosmos, un univers in sine. Iar a trai in armonie cu natura este aspiratia fiecarui locuitor al tarii Soarelui-Rasare. De aceea, florile si ramurile dispuse intr-un vas reprezinta natura idealizata, adusa in casa sau in templu. Arta buchetelor trebuie sa exprime radiatia luminii solare, prin curbura tipica a tijelor si ramurilor, prin pozitia florilor si a frunzelor. Poate ca noua ne suna ciudat sintagma "florile sunt frumoase pentru ca sunt efemere", dar pentru un japonez tocmai acesta este unul dintre principiile de baza ale esteticii. 
S-a dovedit stiintific cã plantele naturale reduc concentratia de benzen, formaldehidã, cloroform, tricloretilenã, amoniac, alcool, acetonã din aer. Toate substantele enumerate mai-sus sunt emanate de materiale ce se aflã în mod obisnuit în birouri.






Pe lângã faptul cã absorb substantele nocive, plantele, prin procesul de fotosintezã, eliminã oxigen, fãcând ca aerul pe care îl respiram sã fie mai sãnãtos.
Mai mult, plantele regleazã umiditatea aerului din jur prin transpiratie. Iar uscãciunea aerului în clãdirile moderne este des întâlnitã, tocmai din cauza slabei ventilatii si a încãlzirii centrale.
Cum au loc aceste procese? Plantele îndepãrteazã toxinele prin absorbtia prin porii microscopici ai frunzelor si prin transportarea lor spre rãdãcini, unde sunt supuse biodegradãrii. Ca urmare, toxinele poluante sunt transformate în surse de hranã pentru mircoorganismele din pãmânt si pentru planta în sine.
Nu-i asa cã natura se gândeste la noi?
Apoi, cercetãtorii de la NASA au realizat un "biohome", o casã idealã a prezentului, în care un numãr de voluntari au trebuit sã locuiascã timp de câteva luni. Pânã la introducerea plantelor naturale în biohome, voluntarii au prezentat simptomele "clãdirii bolnave", iar aceste simptome au dispãrut imediat dupã aducerea plantelor în numãr suficient.
Ocupându-ne de îngrijirea plantelor scãpãm de stress, lucru deja dovedit stiintific. Având grijã de prietenii nostri verzi (de cei cu frunze, nu de extraterestri!), ne descoperim noi valente si ajungem sã ne cunoastem mai bine latura iubirii, a grijii pentru ceilalti. Pentru cã o plantã care nu este îngrijitã moare la fel ca un om lăsat de izbelişte. Acceptând o plantã vã asumati o responsabilitate, adoptati o fiintã care "respirã". Astfel, învãtati subtilitãtile atentiei pe care trebuie sã le-o acordati celor din jur. Sunteti obligati sã vã concentrati atentia asupra unor nevoi exterioare ego-ului dvs. Deveniti constienti de nevoile cuiva: câtã apã si luminã primeste, la ce intervale, si transferati aceste stãri în relatiile interumane. Deveniti mai atenti cu cei din jur. Contactul vizual cu o plantã frumoasã vã face sã deveniti constienti de propria dvs. frumusete. Prezenta plantelor în birouri ne fac sã ne schimbãm atitudinea fatã de ocupantii spatiului respectiv. Pe cât de absurd pare, pe atât este de adevãrat: plantele vã transformã într-o persoanã mai bunã!
Studiile aratã din ce în ce mai concludent cã îngrijirea plantelor poate fi cea mai eficientã metoda de îmbunãtãtire a stãrii fizice si psihice. Ele au un efect calmant, de reducere a stress-ului, de relaxare a musculaturii si de îmbunãtãtire a stãrii de spirit pentru oamenii care le îngrijesc.
Cercetãrile dr. Ulrich de la Universitatea A & M din Texas au condus la concluzia cã subiectii cãrora li se arãtau imagini cu plante verzi din naturã aveau o activitate cerebralã mult mai calmã decât cei cãrora li se arãtau imagini cu zone urbane sau cu birouri suprapopulate.
Acest efect de inducere a relaxãrii a fost dovedit de asemenea si într-un studiu al Universitãtii Delaware, prin mãsurarea tensiunii musculare a subiectilor. Alte studii au demonstrat cã prezenta plantelor reduce oboseala mentalã. S-a dovedit cã oboseala mentalã provine din concentrarea prelungitã asupra unui lucru care nu este interesant. Aceastã obosealã mentalã genereazã iritabilitate, agresivitate, comportament individualist.
Când sunteti coplesiti de muncã trebuie doar sã vã ridicati privirea si sã o atintiti pret de câteva minute asupra unei plante si va veti simti imediat mai relaxati. În concluzie, plantele fascineazã si atrag oamenii, rup monotonia si plictiseala generate de atentia fortatã. Oxigenul generat creazã o stare de vioiciune mentalã. Acolo unde sunt prezente plantele, perceptia oamenilor despre confortul oferit de spatiu este mult mai bunã.
Concluzia este: plantele şi fetele ne fac mai fericiţi oriunde ne-am afla.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu