sâmbătă, 6 februarie 2010

Ridiculizarea ridicolului

        Din colectia OAMENI SI FIARE

Interesant ar fi daca toti oamenii ar vedea numai partile frumoase ale vietii  ce s-ar intampla cu penibilul, banalul,suferinta, aroganta ? Ar disparea oare daca fiecare am lua din tot ce ni se intamla numai partile bune si am ignora maleficul? Ce ar face raul? Nimeni nu poate castiga o batalie de nici un fel in fata  unui ignorant. Dar poate fi Scorocotombus doar ignorat ?
 Cica raul nu are cum sa dispara pentru ca se strica echilibrul primordial !!? Cald-rece, alb-negru, lumina-intuneric, bun sau rau. Ma intreb daca am putea trai intr-o lume ideala fara invidie, rautate unde cel mai bun sa invinga iar invinsul sa-l aplaude intotdeauna pe invingator?
 Legile naturale, fizice nu au rautate, asa au fost concepute pe ideea de echilibru si fara ele ar fi sau n-ar fi decat gaurile neagre..Animalele au in plus instincte iar rautatea este data doar de legile naturale mic-mare, carnivor-ierbivor pe aceeasi idee de echilibru si pot spune ca animalele devin fiare cu adevarat doar in prezenta oamenilor malefici in rest isi vad de viata lor. Animal penibil, ridicol, nu am vazut  inca pana acum. Cum as putea gasi partea frumoasa a clipei in infatuare,crima,murdarie intelectuala,violenta fizica si verbala, prostitutie, santaj, rapire? Deja ecranul tinde sa se innegreasca iar eu ma opresc in a mai cauta abjectii..Dar trebuie sa mai adaug neaparat lipsa de educatie, limbajul obscen,  incult si agresiv.
 Chiar asa sa fie raul neaparat necesar pentru a da valoare binelui,uratul si obscenul de neocolit pentru a sti prin comparatie sa apreciem cu adevarat frumosul, sublimul? Nu, adjectivele raului sunt doar de natura umana iar animalele raman numai cu instinctele, gingasia si lupta lor deloc abjecta pentru supravietuirea speciei. Acolo unde o specie dispare se produc dezastre ecologice. Cum ar fi pamantul fara noi ?Paradisul cumva?O vorba din folclorul autohton spune cu jale ca o Doina trista  acompaniata din caval"Frumoasa tara avem, pacat de ea ca este locuita". Nu pot sa trec indiferent fata de cruzimea nesimtita a unuia care impusca un animal pe teritoriul lui din doi metri cu pusca direct intre ochi..Sau al unuia care taie copacul pe motiv ca face vara umbra. Unde e frumosul? Unde e sublimul? Trebuie sa tin ochelarii de cal atarnati  pe pleoape si sa filmez in gand livezi inflorite de mar sau  trebuie sa iau atitudine  sa nu se mai repete si sa fac tot ce pot pentru a inlatura maleficul din asa-zisii contemporani? Prea multe ????????????
  Pentru ca lumea asta sa mearga inainte este nevoie de caldura si frig, apa si foc, lumina si intuneric, solid si gazos, dulce si amar, viata si moarte,ploaie si seceta,flux si reflux dar nu este nevoie de mizerii morale si de pasivitate. Nu ne putem opune legilor naturii dar ne putem razvrati impotriva celor nefiresti, a popilor perversi si a celor ce mint si profita de naivi in numele Domnului cu mana pe cruce. Raul din pacate face parte din aceasta lume inecata in mocirla.   Frumosul din jur chiar daca nu dispare  se pateaza cum e atinsa zapada mult asteptata de toxine. Raul adunat de secole il chinuie inca pe Christos la fiecare inviere. Inchipuiti-va petalele nealterate ale unei copile cu ochii plini de vise cu glasul  cantec de pian, parul matase naturala si gandul limpede cristal trecand la doi metri de un personaj care innegreste complet ecranul gen ucigasii handbalistului Marian Cosma sau al personajului ridicol  State de Romania care apare intr-un serial la ProTv. In lupta lor nebuna de crestere a audientelor televiziunile au inventat conceptul absurd de ridiculizare al ridicolului, aceasta comedie a grotescului si nimicniciei.Nu e de ajuns ca aceste ridicole personaje exista in realitate si ne ating zi de zi si ne descarca energiile benefice fara voia noastra mai trebuie sa le vedem si in reluare prin ecranizari prostesti si inutile. Apar preponderent sa ne strice chiar si noptile unice  cu vasc sub lampa sau cu lumanari pe tort. Serialele de genul asta si scenetele papagalistice pe mine m-au gonit de la bun inceput iar pe cealalta comunitate extraterestra a zambilelor si irisilor inca neinfloriti ce privesc numai spre praful stelar din aurora boreala si spre varfurile verzi ale brazilor a impins-o departe..Raman atrase doar buruienile iar audientele sunt tragic majore. Actorii buni se prostitueaza si se amesteca cu diletanti iar totul devine un amalgam otravitor greu de digerat intr-o lume in care doar argintii conteaza...Dragostea,bunatatea, frumusetea nu pot fi in aceeasi balanta cu abjectul, grotescul si  prostia iar Sindromul Stendhal se infiltreaza mai puternic in lipsa terorii  de orice fel. Ne indreptam spre catastrofa si ne hlizim cand apare  mitocanul si analfabetul State, incultul Becali si imitatiile lui.M-am saturat de mizeria umana si oportunista din politica,din sport si cultura, din muzica din moda, economie etc.
 Nu mai vreau sa critic as dori doar sa descriu mirificul din noi si de langa noi.Sa ma bucur de clipa unica a intalnirii cu oricine pentru ca in fiecare exista sigur o parte sacra din natura primordiala inca nealterata. Dar orice ar fi vreau doar sa ma bucur si incerc sa vad partea frumoasa a lucrurilor oricat de bine se ascunde.
Iertati-ma acum.Ma duc sa mai vad o data Planeta Pandora.
   http://generatianimanui.blogspot.com/2010/01/avatarul-din-noi-regia-james-cameron.html                                                                                                                                                                             Gabi C

Un comentariu:

 1. Buna ziua ,

  Vroiam sa va anunt despre un nou site , unic in Romania , prin ceea ce ofera vizitatorilor:

  -Tradu orice cuvant sau text in orice limba !(romana , engleza , franceza , germana , italiana , etc)
  -Asculta textul scris in Romana sau Engleza si trimite mesaje vocale la prieteni !

  Daca considerati util acest site , raman recunoscator daca l-ati accepta ca si comentariu sau
  daca exista posibilitatea adaugarii in blogroll .


  http://www.onlinetranslator.ro/ sau codul :

  Online Translator


  Va multumesc ,

  Tudor

  RăspundețiȘtergere