duminică, 27 februarie 2011

Contratenorul Narcis Iustin Ianau. Privighetoare în Carpaţi, nu slugă sau aperitiv la Roma.


Desi pot spune ca am crescut în Opera Româna si sunt familiar cu majoritatea  termenilor muzicali, pâna în prezent nu am auzit de existenta contratenorilor. 
Ca multi alti telespectatori sunt fermecat de vocea minunata a pustiului de 15 ani Narcis Iustin Ianau, un român cu un veritabil talent muzical. Felicit din toată inima realizatorii emisiunii " Românii au talent ".
Acest copil cu voce de privighetoare,  îşi vede mama care face şmotru în Italia de nouă ani, doar în poze pe internet. La fel ca mama lui milioane de romăni fac acelaşi lucru, în timp ce italienii ne consumă ciocârliile şi privighetorile ca meniu de lux, după ce le vânează ilegal pe meleagurile noastre mioritice, pentru că ale lor sunt pe cale de dispariţie.
Curios să compar calităţile puştiului romăn cu ale unor contratenori consacraţi , am ajuns la concluzia, urmărind clipurile de mai jos că băiatul nu este cu nimic mai prejos decăt aceştia . Cu toate că nu are nici o pregătire în domeniu( studii de canto), talentul lui deosebit îl pune pe picior de egalitate cu ceilalţi, ba chiar îi şi depăşeşte. Aştept părerile dumneavoastră după audiţiile următoare:  

Pe internet l-a ascultat pe Narcis si Florin Ouatu, unul dintre cei titrati contratrenori internationali. Muzicianul e categoric: baiatul are talent. Vocea lui e calda, placuta, spune artistul roman. “Ca materie prima este excelenta, dar trebuie vazut cine va modela acest material”, explica contratenorul. Din pacate, sustine Florin Ouatu, “in Romania putini sunt cei care inteleg ce inseamna un contratenor si stiu sa lucreze cu o astfel de voce, atat vocal, stilistic cat si tehnic. Vocea unui contratenor este un instrument extrem de fragil si trebuie bine conservata”, mai spune acesta.
“In tara nu exista traditie si nici partituri pentru acesti artisti. Din fericire exista internetul de unde pot fi descarcate piese. Vocile de contratenor nu sunt deloc ajutate”, povesteste artistul pentru gandul. El se considera un norocos deoarece a studiat Conservatorul la Milano. “Mi-ar placea ca si Narcis sa aiba aceasta sansa”, explica artistul.
“Sper sa fie cu picoarele pe pamant si sa nu ramana un fenomen mediatic”, il sfatuieste pe adolescentul de 16 ani Florin Ouatu. “Mi-ar placea ca la un moment dat sa si cantam impreuna”, conchide contratenorul international.

Sursa:protv

Elevul bacauan care a interpretat, la “Românii au talent”, “O, mio bambino caro”, de Pucini, cu voce de contratenor, nu a impresionat doar juriul emisiunii si zeci de mii de oameni din tara si din strainatate. Talentul sau este recunoscut si de specialisti. Muzicieni din Bacau si din Bucuresti spun ca baiatul are o voce rara dar ca, din pacate, viitorul sau in România este nesigur. 

Directorul Filarmonicii din Bacau: “Baiatul asta n-ar putea avea o cariera in România”
Pavel Ionescu, director al Filarmonicii “Mihail Jora” din Bacau, confirma si el opinia altor specialisti care spun ca sansa de reusita profesionala a lui Narcis Iustin Ianau exclude România din viitorul sau. “L-am ascultat si eu pe Narcis si baiatul are o voce deosebita, destul de rara, nu prea se foloseste in opera ca alte voci, de soprana, tenor, bariton. Prin secolele XV – XVI, cind se obisnuia ca partiturile de soprana sa fie cintate de barbati, erau mult mai multi contratenori. Am mai intilnit un caz in Ploiesti, un tinar, Florin Cezar Ouatu, care a plecat sa studieze la Conservatorul din Milano. Acolo sint mai multe oportunitati. In România este restrins repertoriul unde se folosesc contratenorii. In strainatate un astfel de repertoriu e mai des abordat. Baiatul asta n-ar putea avea o cariera in România. Pentru contratenori se folosesc opere din timpul perioadei preclasice. Noi mergem pe Puccini, Verdi, Donizetti, mai putin preclasica. Ar putea evolua frumos, depinde de ce instructie are si de sansele care i se vor oferi”, a declarat directorul Filarmonicii bacauane.

Profesorul Gheorghe Gozar: “Biserica Catolica din Barati l-a format”Narcis Iustin Ianau este membru al cunoscutei Corale “Armonia” a Liceului de Arta “George Apostu”, condusa de profesorul Gheorghe Gozar. In aceasta formatie muzicala, cinta alaturi de fete, in roluri de soprane. “Narcis e contratenor, acestea sint voci foarte rare, care se cistiga prin exercitiu si printr-un mod special de a imposta, de-a pune aparatul vocal intr-o anumita pozitie. El cinta in registru acut, in partea de sus a aparatului vocal, este o voce de cap. A invatat singur. Cintind mult in cor de femei, la biserica, a descoperit ca ii este mai usor sa cinte in felul acesta. Biserica l-a format, Biserica catolica de la Barati. Vocea de contratenor se obtine si prin tehnica. Eu am construit la Seminarul din Roman contratenori pentru ca aveam nevoie in cor”, a declarat dirijorul Coralei “Armonia”. Cunoscutul profesor Gheorghe Gozar spune ca baiatul are sanse de reusita si in România dar ca trebuie sa se dedice cu seriozitate studiului. “Narcis e un baiat constiincios. E un baiat dotat vocal. Are si aici, in România, sanse de reusita. El trebuie sa continuie sa studieze si sa invete limbajul muzical complet, sa sa puna la punct cu solfegiul si dictarea. Poate mentine aceasta voce cu tehnica vocala speciala, prin intonatie acuta. Dar prin “scoala nemteasca”, nu prin scoala româneasca”, a concluzionat profesorul Gheorghe Gozar, care a format multe generatii de muzicieni. In perioada 9 – 19 mai, Corul “Armonia” va merge in turneu in Viena, cu Filarmonica “MIhail Jora” din Bacau. (Laura HUIBAN)Baritonul Stefan Ignat il apreciaza pe Narcis Ianau

Stefan Ignat este bariton al Operei Nationale Romane. Si el, ca alti milioane de telespectatori romani, l-a auzit pe Narcis Iustin Ianau cintind la concursul «Romanii au talent». A ramas impresionat de vocea adolescentului bacauan, despre care spune ca are talent si poate avea un viitor stralucit in muzica. «L-am vazut la televizor. Jos palaria! Are o voce clara si cred ca poate face cariera, dar are nevoie si de studiu. Mai sint note care trebuie lucrate, dar important este ca are talent. El trebuie ajutat in momentul acesta. Trebuie scolit!”, a declarat baritonul pentru cotidianul “Libertatea”. (Claudiu TANASESCU)


6 comentarii:

 1. La fel de tare si editia a doua, unii chiar merita sa mearga mai departe insa unii cred ca mai degraba se pot inscrie la categoria berceni..via spital 9..cred ca-i de bagat si ,,profa cu copilu sf"..a avut noroc Mihai Petre ca nu si-a luat o cola in ,,freza" :)) iar la categoria surprize surprize...cea mai tare a fost Andra...la venirea lui Maruta :)) sa vedem ce specimene mai avem prin Romania pana-n editia finala!

  RăspundețiȘtergere
 2. Baiatul acesta are cea mai frumoasa voce pe care am auzit-o vreodata. Vocea lui are o frumusete ancestrala.

  RăspundețiȘtergere
 3. Aceasta voce parca este nepamanteana,este superba,imi zgarleste pielea pe mine.

  RăspundețiȘtergere
 4. Este incredibil acest copil, are o voce care nu se poate compara cu a nimanui, nici din cele prezentate mai sus si nici pe tot internetul... nu am gasit asa claritate, caldura... nu am cuvinte, este fantastic...

  RăspundețiȘtergere
 5. Interesante voci insa mie vocea lui Narcis imi trezeste aceleasi sentimente ca si cea a lui Vitas sau Philip Jaroussky.

  RăspundețiȘtergere