Din nou, şi din păcate realizez că trăim ca popor român într-o ignoranţă totală vizavi de adevărul istoric. Chiar nu ne mai interesează nimic în afară de existenţa limitată şi anostă pe care o ducem zi de zi?
Mulţumită unui tânăr, român adevărat, care a avut totuşi norocul să-şi facă studiile la Sorbona beneficiind pe lângă pasiune şi de nişte uşi deschise pe care ţi le oferă prestigiul unor academii adevărate, s-au descoperit 130 de statui de daci care au cucerit lumea muzeelor de pe glob cu frumuseţea şi înţelepciunea lor antică. Acest tânăr se numeşte Leonard Velcescu şi a adunat din toată lumea, in teza lui de doctor in studiul artelor,pe care a sustinut-o la Sorbona,130 de statui de nobili daci. De ce acest lucru nu a reuşit să îl facă, spre exemplu Academia Română de la înfiinţare şi până astăzi. Oare instituţiile statului nu au ele, în primul rând această obligaţie de a descoperi istoria ţării noastre aşa cum a fost şi nu aşa cum vor alţii să fie?
Pe lângă această descoperire a unui puşti cu suflet de român, care pentru o instituţie a statului efortul ar fi echivalat cu un simplu inventar arheologic, a rămas o mare întrebare care se poate constitui în cea mai importantă descoperire arheologică actuală deşi, ironia sorţii, aceste statui zac de 2000 de ani pe alte meleaguri." Desigur aceasta superioara si noua descoperire spre curajoasa cercetare a civilizatiei dacice ,pune multe intrebari serioase.Este clar , insa ,ca Traian a aratat Romei cu argumente solide ca a biruit pe unul din cele mai mari popoare ale lumii,inaltimea si desavirsirea Columnei, cea a Tropaemului de la Adamclisi, cantitatea uriaşă de aur dacic, care a transformat pentru multe luni Roma intr-un oras al desfatarilor pe degeaba ,constructiile uriase de la Roma realizate nu numai de Traian dar si de Hadrian etc. Cele peste 130 de statui de nobili daci ,adunate de Leonard Velcescu,vin sa confirme acest construit informational al imparatului Traian ,dar pot sa mai lumineze inca o taina.Nu cumva aceste statui (inclusiv trei ale lui Decebal) sint prada de razboi? Nu cumva maretele plinte si coloane de andezit de la Sarmisegetuza Regia( 60 +60 + 15= 135 ) sint urmele locurilor unde au stat acele statui?Autorul acestor rinduri recunoaste sincer ca si lui ii e greu sa creada in propria lui ipoteza .Dar el stie ca facerea unui monument de trei metri (plus fundamentul) costa chiar si azi (cu atitea tehnologii la dispozitia artistului) in jur de 100000$. Si o aritmetica senzationala iese la iveala :"130X100000=13.000.000$".Nu e mult petru USA, FRANTA sau GERMANIA dar pentru Roma era foarte mult si deci inca o aritmetica se cere realizata : compararea numarului de statui de nobili daci cu cele ale lui Cezar sau Traian!
Cioplirea a 130 de statui de daci este insa o lucrare total imposibila pentru Romania de azi care are pentru marele rege BUREBISTA doar un bust la muzeul Armatei ( si ulterior o statuie la Orastie! nota mea!) ,regele tarii din sud estul Europei, necucerita de Cezar .Or ,o prada de razboi format si din 130 de statui de nobili daci ,ciopliti perfect din marmura de diferite culori, ar fi demonstrat Romei ca Traian ( si nu Cezar sau Augustus)a biruit nu un oarecare popor "necioplit si agramat" ,ci pe unul din cele mai desavirsite popoare ale lumii de atunci. Confruntarea fizico-chimica a materialelor din care s-au facut statuile de la Roma (si din alte tari: Siria, Libia, Marea Britanie, SUA, Franta) cu materiale din zona Devei pot spulbera usor ipoteza noastra ,dar spulberarea acestei ipoteze nu poate schimba in nici un fel maretia celei mai enigmatice civilizatii antice ,construita de stramosii nostrii daci in muntii priporosi ai Suryanului. Omologarea celor 130 de statui cu faptele istorice si tehnologice ale dacilor nu intirzie si nu va intirzia."(citat http://enciclopedia-dacica.ro/inedite/130_statui.htm)
Fiind atras de privirea unui nobil dac ce mă privea cu o expresivitate ieşită din comun am descoperit şi eu ceva fenomenal ce până acum nu a apărut prin cărţile de istorie, am văzut un bărbat puternic, înţelept, cu mâinile tăiate şi cu ochii în lacrimi. Acest dac plânge la muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg. Măriţi imaginea să-i vedeţi lacrimile şi să observaţi în amănunt această capodoperă.
Cum a fost posibil ca atâta vreme să nu ştim acest lucru, să nu se ştie de existenţa lui şi să nu i se observe lacrimile probabil amare. Din păcate, dacii noştri sunt şi în vremurile pe care le trăim, probabil încă, tot o pradă de război. Singura soluţie normală ar fi readucerea lor cu low-cost pe tarâmul natal şi rezidiţi pe soclurile de la Sarmisegetuza de unde au fost furaţi,retezaţi, dezrădăcinaţi.Privirea acestei statui parcă e vie şi ne priveşte încercând să ne vorbească. Nu cred că romanii ar fi sculptat lacrimi pe chip de înţelept dac iar în altă ordine de idei nu văd de ce ar fi executat sute de statui de daci.
Idioții noștri spun că nu prea există izvoare istorice despre Dacia, dar calcă peste ele, fără să se uite măcar !
RăspundețiȘtergereȘerban Tomșa
RăspundețiȘtergereŞtiu străinii mai multe despre noi decât au habar ăştia la care vă referiţi. Cred că dacă nu te interesează să ştii care îţi sunt strămoşii nu te poţi numi om.
foarte adevarat
RăspundețiȘtergereLa Timişoara, în Piaţa Libertăţii, în faţa Casei Militare, mai este un bust de-al lui Decebal!
RăspundețiȘtergereMultumesc, nu am stiut. Interesant este cand a fost facut si unde.
RăspundețiȘtergerevoi reveni mâine cu imagini şi comentarii :)
RăspundețiȘtergereScorchfield
RăspundețiȘtergereMa bucur mult. Oricum pe tema asta sunt multe de comentat.
Am postat! :)
RăspundețiȘtergeream avut si eu un mic puseu de dacism cu mult in urma, dar mi-a trecut. am citit n densusianu, v parvan si ma uimeau povestile lui ion gheorghe, cititorul in pietre dacice. am avut un prieten care chipurile studia prin comparatie lingvistica limba daca. acum toate astea mi se par povesti, fabulatii. limba latina se trage din limba dacilor! pe columna nu sunt translatori! si asa mai departe...
RăspundețiȘtergeregeorge geacăr
RăspundețiȘtergereO fi şi multă fabulaţie nu zic nu, dar nu cred că Herodot a fost doar un romancier desuet iar descoperirile antice ar fi după cum susţin unii doar nişte banale falsuri. Mai mult ca sigur că latina nu se trage din limba dacilor, dar limba română sigur de pe acolo se trage, şi oricum ar fi, poporul român nu moşteneşte de la daci aşa cum ar vrea altii, care pot fi rău intenţionaţi sau doar simplu neinformaţi, doar cuvintele capră, varză şi barză. Oricum, din păcate, arheologii şi cercetătorii străini cunosc mai multe despre noi şi istoria noastră decât noi înşine iar statuile de care vorbesc eu aici sigur nu sunt fabulaţii,..sunt certitudini.
in geneza poporului roman nu au intervenit numai dacii,getii si romanii deoarece triburile care locuiau pe teritoriul actual al Romaniei si in afara lui erau in numar de peste 40...unul din cele mai importante mi se par a fi carpii,de la care provine numele muntilor Carpati...numele lor este intalnit si azi csemn a nume de familie,semn al unei filiatii care transcede peste secole si arata netagaduit ca suntem urmasii lor...la fel numele Suciu intalnit preponderent in sudul tarii poate fi asociat tribului sucilor...adevarul e ca in perioada comunista conducatorii aserviti Moscovei nu au dorit ca adevarul istoric sa fie studiat arheologic sau in scoli pt a nu incuraja spiritul nationalist...este indiscutabil ca limba romana s-a nascut din fuziunea dintre limba latina si diferitele dialecte tracice ale triburilor care traiau pe teritoriul tarii noastre la care s-au adaugat cuvinte provenind de la natiunile care ne-au cucerit tara sau de la cele vecine sau din greaca si slava care erau folosite de crestini in cultul religios...cred ca dc se doreste cu adevarat,se poate afla si proba adevarul istoric in problema genezei limbii romane si a poporului roman dar numai cu ajutorul material si moral al autoritatilor,istoricilor,arheologilor,lingvistilor etc...cred ca proiectul genomului uman poate lamuri intr-o mare masura geneza noastra ca natiune asa cum a lamurit,de ex,ai cui urmasi sunt groenlandezii de azi,iar proiectul a dat dreptate surselor istorice sigure...lansarea unui proiect care sa lamureasca problema poporului roman ar fi una salutara dar va trebui sa tina seama de toate sursele ca la final sa fie un rezultat acceptat de toata lumea si sa fie ferit de excesele si ideile fanteziste care abunda pe internet si in capul unora...proiectul unei Europe unite,in care popoarele sa traiasca pe teritoriile pe care le ocupa acum,sper sa domoleasca ideile imperialiste ale marilor natiuni
RăspundețiȘtergereUnknown
RăspundețiȘtergereTot ce spuneţi dvs. este interesant şi trebuie dezbătut negreşit în accepţiunea teoriei sau teoriilor respective respectând bineînţeles perioadele ce ţin strict de genealogia formării poporului român sau mai bine spus dac la vremea războaielor cu romanii pentru că toate aceste triburi se uniseră încă din vremea lui Burebista sub un singur nume. Postarea mea se referă strict la această perioadă iar întrebarea este dacă dacii erau capabili să ridice singuri statui personalităţilor caracteristice poporului lor din vremea aceea ori erau doar nişte simpli troglodiţi, nişte barbari, aşa cum au rămas şi acum în manualele de istorie. Ce rost avea ca după război, romanii să facă statui care să reprezinte înţelepţi daci cu lacrimi în ochi şi să cheltuie o groază de bani pentru acest lucru sau mai simplu au luat cele peste o sută de statui ca pradă de război.