marți, 1 noiembrie 2011

Arhimede şi portul dacilor.


Toată lumea ştie cine a fost Arhimede din Siracuza şi cum a oprit  acesta de nenumărate ori nesătulele armate romane venite pe mare pentru a-i cuceri insula prin anii 215 î.Hr.. Acest om, singur, prin întelepciune şi inteligenţă a răsturnat navele romanilor cu ajutorul sistemului pârghiei tot de el inventat, a dat foc corăbiilor vrajmaşe cu oglinzi minuscule lipite in construcţie parabolică, a bombardat cu ghiulele de foc (când încă nu se inventase tunul) aceste corăbii până la scufundarea totală  şi moartea disperaţilor romani care credeau că luptă cu un zeu  sau cu vreun vrăjitor. Într-un  final Arhimede,  în timp ce se afla la masa lui de studiu bătându-şi capul cu principiul vaselor comunicante, a fost trădat clasic de ai lui, şi ucis apoi de romani mişeleşte, similar cum aceştia au procedat după aceea, mulţi ani mai târziu cu majoritatea înţelepţilor noştri daci sau cu marele nostru rege Decebal care a fost silit să-şi pună singur capăt zilelor pentru a nu cădea viu în mâinile duşmanului.
Mult timp după aceea, copiii romanilor  erau speriaţi de către mamele lor cu temutul Arhimede, care era asemănat cu un fel de baubau ce suge sânge ca un vampir.
 Cel mai mare merit al lui Arhimede rămane în primul rând demonstraţia acestuia privitoare la legea nescrisă care spune că un înţelept poate învinge singur o armată de criminali.
Ce nu pot eu înţelege este de ce Arhimede din Siracuza este reprezentat îmbrăcat la fel ca nobilii şi înţelepţii noştri daci în probabil unica imagine despre el, păstrată cu portretul acestuia gasit de mine în cosmografia lui Andre Thevet din anul 1514.? Bănuiesc că hainele dacilor nu erau pe atunci o modă comună prin toată lumea purtându-se peste tot aşa cum se poartă astăzi costumul şi cravata la diverse parade, sau poate că erau. 
Poate mă luminează şi pe mine vreun  întelept filozof sau istoric român care cunoaşte cu adevărat semnificaţia antică a exclamaţiei EVRIKA!.


                                                                 NOBILI DACI


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu