Lauri pe condeie de aur
November 19th, 2012 CB
Juriul a cules și a ales! Apoi a decis! Frunzele de laur bat tobele iar surlele nu mai respiră pentru ieșirea din incubator a sclipitoarelor condeie. Să anunțăm premianții IDC ai ediției a III-a.
AdLittera Project organizează pe 24 Nov. 2012, festivitatea de premiere a ediției a III-a a Concursului literar național „Incubatorul de condeie” la ora 16:00, în Stabilimentul de Arte Grafice Energiea.
Accesul la „încoronarea” condeielor de-abia ieșite din cuibar este liber (rude, prieteni, parteneri). Avem plăcerea de a vă invita alături de premianți, alături de organizatori și de juriu. Laureații celei de-a doua ediții a Concursului IDC sunt:
Secțiunea Poezie:
Ilinca Pop (București, n. 1994)
Ioan Olimpiu Șerbu (Agnita, n. 1983)
Octav-George Adamescu (București, n. 1990)
Teodora Gheorghe (București, n. 1988)
Marius Adrian Lăzărescu (Pitești, n. 1960)
Secțiunea Proză:
Ioan Olimpiu Șerbu (Agnita, n. 1983)
Ionuț Vasilescu (București, n. 1981)
Gabriel Constantinescu (București, n. 1962)
Sorana Cancel (Nicolae Bălcescu, Bacău, n. 1994)
Dorina Tătăran, (București, n. 1973)
Ana-Sabina Yamamoto (București, n. 1984)
Constantin Capră-Ene (Râmnicu-Vâlcea, n. 1970)
La decernarea premiilor se va alătura poetul Răzvan Țupa, lectorul Atelierelor de Creative writing de la această ediție a III-a, care va înmâna Premiul Revistei SemneBune. Laurii sunt oferiți Dianei Bădică, pentru deschiderea de a folosi poezia ca pe un instrument de auto-cunoaștere și de reinventare. Selecția a fost făcută dintre toți participanții la Poeticile Atelierelor IDC înscriși în concurs.
Juriul din acest an a avut următoarea componență: Gabriela Lazăra, Bianca Dobrescu (premiate la ediția precedentă) – secțiunea de poezie, condusă de poeta Ofelia Prodan și poetul Sorin Lucaci; Andreea Rău și Adrian Mircea (premiați la ediția precedentă) – secțiunea de proză scurtă, prezidată de romanciera Cristina Nemerovschi și scriitorul Sorin Delaskela.
Sincere mulțumiri:
Partenerilor strategici: Poetic.ro
Partenerilor media: Radio Lynx, RFI, Agenția Rador, Radio România Cultural, RevistaSemneBune, Studenție.ro, Business Woman, Rețeaua literară, Serial Readers, Am doar 18 ani.ro, ICR, Michael Haulica, România pozitivă, Revista Galileo, Filme | Carti, PR Wave, LibrăriaBookiseală, Bookblog, Observator cultural, Revista EgoPhobia, Booktopia, Revista de povestiri,Revista de suspans, Zona literară, Revista Tataia, Revista Arte&Meserii | Paspartu, Online Student, Uniunea Studenților, Calendare evenimente, ZeList Monitor.
Partenerilor care ne-au găzduit Atelierele IDC: Cafeneaua Van Gogh, Orient Express Bar Bistro și Stabilimentul de Arte Grafice Energiea.
Programul serii culturale din Energiea:
- 16:00, Premiile IDC, ambele secțiuni: Poezie și Proză scurtă și Premiul Revistei SemneBune, celui mai prolific condei de la Atelier IDC
- 16:30, Antologia IDC 2012, în lectura publică a membrilor juriului acestei ediții
- 17:00, Lansare de carte: „Toamna asta citim Kafka” de Bianca Dobrescu (poetă premiată la ediția a II-a a Concursului IDC, 2011), lectură și sesiune de autografe
- 18:00 Socializare, Grolsch, Jazz Lounge AdLittera Party
Adresa Energiea: Str. Brezoianu nr. 4, București.
Pentru evitarea aglomerației, pentru locuri „mai în față și central”, vă rugăm să veniți din timp.
Mărturiile juriului
„Ce anume determină pe cineva să devină scriitor?
Probabil o întâmplare sau o imagine pe care nu ți-o poți scoate din cap fără să o scrii. Oricine se poate numi scriitor, cu condiția să simtă în adâncul sufletului că are ceva important de spus și la miezul nopții. Vreau să mulțumesc celor care și-au înmuiat penița între cer și Pământ și mai ales celor care după au scuturat-o în apă și foc.
Încă ceva… să nu îndrăzniți să vă opriți din scris!!!” Gabriela Lazăra, membru juriu, secțiunea poezie, premiată IDC, 2011
„M-am jucat și mă tot joc, dar atunci când vine vorba de lucruri serioase se schimbă treaba. Capătă alt iz. Jocul, deși de astă dată fără reguli aduce cu sine (și în sine) o doză de seriozitate. Citesc și scriu. Scriu și citesc. Citind tot așteptam. Știam ce dar nu pe cine. Știam „ce” în măsura în care avea să miște un ceva acolo în ființa mea ba semnificativă ba ne. M-au dat peste cap câteva scrieri. Mi-am revenit repede și am punctat cu maximum. Deși am părut ușor dură fiindcă în primele săptămâni nimeni nu pupa mai mult de mediu, când a fost să fie, nu m-am mai văzut de zâmbet.
Am punctat cu drag, implicit citit fiecare autor în parte cu același drag. Dacă ar fi să fac asta o viață întreagă nu mi s-ar lua, bag mâna-n foc!” Bianca Dobrescu, membru juriu, secțiunea poezie, premiată IDC, 2011
„Ediţia a III-a a IDC-ului nu s-a desfăşurat conform aşteptărilor şi asta e bine. Dacă anul trecut am premiat trei tineri poeţi, anul acesta am ales unul singur şi suficient de bun. E vorba de tânăra de numai 19 ani, Andreea-Ilinca Pop, care scrie cu o surprinzătoare maturitate poetică, dar mai ales cu un fel de revoltă în surdină la realitatea sumbră şi distructivă din jur, propunând, ca soluţie de moment, resemnarea cu referinţă la numele biblic al Mariei Magdalena.
Am considerat că merită să fie antologaţi alături de câştigătoare încă doi tineri: Ioan – Olimpiu Șerbu şi Octav-George Adamescu, care par să aibă experienţa scrisului, dar, uneori, nu reuşesc să depăşească un ludic facil combinat cu reziduuri de mizerabilism.
Totuşi, textele lor pot trece fără probleme testul unei calităţi destul de onorabile.
Le mulţumim tuturor participanţilor şi îi invităm pe următorii să-şi ascută din vreme armele poetice şi să se pregătească pentru viitoarea ediţie a concursului!” Ofelia Prodan, Președinte juriu, secțiunea poezie
„AdLittera, văzut din interiorul „incubatorului” este un proiect cultural fascinant la care am aderat cu multă plăcere și entuziasm. Am descoperit oameni minunați care se implică cu multă dărurie în organizarea concursului și alături de care am creat o echipă.
Mi-a făcut o deosebită plăcere să descopăr un talent autentic în persoana tinerei Teodora Gheorghe, care prin creațiile ei dovedește originalitate și un acut simț al poeticității, detașându-se de plutonul literar al celorlalți combatanți cu condeie.” Sorin Lucaci, Co-președinte juriu, secțiunea poezie, premiat IDC, 2010
„Am citit texte frumoase şi mi-a plăcut să văd că sunt atât de mulţi oameni în jurul meu care visează şi care scriu atât de minunat. Le mulţumesc mult pentru lumea imaginară pe care au creat-o, lume în care mi-a plăcut să mă rătăcesc. De cele mai multe ori chiar mi-am dorit să nu fi existat o limitare de zece pagini, iar povestea să curgă la nesfârşit.” Andreea Rău, membră juriu, secțiunea proză, premiată IDC, 2011
„A fost exact așa cum mi-am închipuit… Deși a început mai greu, mulcom, măsurat, mai apoi s-au dezlanțuit cuvintele și a-nceput simfonia. Partitura-perfectă. Lină pe alocuri, moale și duioasă, ca o doină de-a noastră. Abruptă alteori, cu colți ca de căpcăun; cioburi tăioase, strânse mănunchi, ce lasă urme permanente, chiar și în carnea cea mai nesimțitoare. Mi-e greu să exprim în cuvinte, inteligibil, efectul pe care l-au avut asupra-mi unele dintre poveștile lor, ale concurenților…
Asta am și vrut, așteptat, cerut chiar… Și am primit cu prisosință.” Adrian Mircea, membru juriu, secțiunea proză, premiat IDC, 2011
„A fost o bucurie pentru mine să jurizez creaţiile participanţilor la această ediție a Incubatorului de condeie. Mi-a arătat că în România, există încă dorinţa de a scrie şi există talent. Că tinerii au învăţat să răspundă orizontului de aşteptare al publicului şi să vină cu tehnici bine articulate, dar să şi experimenteze. Îi felicit din toată inima pe organizatorii acestui proiect admirabil şi pe participanţi. Sunt sigur că Antologia IDC va oferi surprize foarte plăcute.” Sorin Delaskela, Co-președinte juriu, secțiunea proză
“Pentru mine, lectura fragmentelor de proză trimise de concurenți la cea de-a treia ediție a Incubatorului de condeie a fost deopotrivă bucuria pe care ți-o dă apropierea de literatura cu nerv, literatura tânără, dar și emoția de a fi într-un fel o parte din procesul complicat prin care scrisul ajunge la cititori. Am citit aici texte bune, interesante, originale. A fost greu să le aleg, din ele, pe cele mai bune, și o misiune chiar și mai dificilă – să aleg un câștigător. Sper ca absolut toți cei care au trimis proză la acest concurs să continue să scrie; sunt convinsă că aceia care scriu bine vor ajunge în câțiva ani să scrie excelent, iar cei care încă nu și-au descoperit o voce distinctă și un stil vor ajunge în curând să o facă.
Am remarcat, de asemenea, o deschidere spre literatura universală actuală; temele textelor trimise au fost variate, incitante, vii. Cred că acesta este un semn foarte bun, un indiciu al faptului că, în următorii ani, ar putea apărea și în România cărți de debut cu priză la publicul larg.
Îi felicit pe toți participanții și le doresc o viață literară cât mai lungă și mai plină de satisfacții.” Cristina Nemerovschi, Co-președinte juriu, secțiunea proză
AdLittera este un proiect cultural, îndeplinind și funcțiile unei agenții culturale, toate programele sale având componente de educare prin cultură și artă. Proiectul promovează și dezvoltă campanii de cultură literară și căută surse de finanțare pentru proiecte editoriale.
Conceptul, planificarea acțiunilor și comunicarea publică sunt gestionate de către d’Avid Boutique, atelier de branding si comunicare vizuală. Fundația pentru Tineret DANUBIUS este organizația care a pus la dispoziție platforma desfășurării competiţiei.
„Am inițiat INCUBATORUL DE CONDEIE pentru a susține și promova talentatul scriitor amator din România. Provocăm oamenii talentați în condei la concurs. Vrem să scrie. Și, mai ales, vrem să fie motivați să continue să scrie, pentru că, dacă sunt chiar talentați, vor fi aleși și publicați. Chiar dacă IDC testează scrisul, voi repeta mereu, pentru că este important: citiți de două ori mai mult decât scrieți!” Ciprian Burcovschi, Fondator, PDG AdLittera Project
„Ne propunem anual să creștem interesul pentru cultură, educând tinerii prin scriere și lectură, prin ateliere de creație literară, creând totodată și un spațiu alternativ de exprimare liberă pentru scriitorii amatori din România.” Sebastian Hubati, Program Manager, co-fondator AdLittera Project
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu